Een vrouw bij het asielzoekerscentrum in Budel ANP
NOS Nieuws Binnenland

Meer vrouwen en kinderen vragen asiel in Nederland

Meer vrouwen en kinderen hebben zich de afgelopen maanden in Nederland als asielzoeker gemeld. Ze volgen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hun man of vader die vorig jaar al asiel heeft gevraagd.

De meeste zogeheten nareizigers komen uit Syrië. In juli van dit jaar waren dat er 660 van de 1425. Het aantal mannen dat vooruit reist om asiel aan te vragen, blijft dit jaar dalen. Tijdens de vluchtelingenpiek van vorig jaar oktober werd 55 procent van de asielaanvragen ingediend door mannen, nu is dat 40 procent, zegt het CBS. 

Syriërs en Albanezen

Vorige maand vroegen 2085 mensen een verblijfsvergunning aan en dat is een stuk minder dan in dezelfde maand van 2015 en 2014. Een derde kwam uit Syrië, een vijfde uit Albanië. Albanezen zijn meestal economische vluchtelingen en zij worden daarom veelal na een procedure van een paar maanden teruggestuurd naar hun land.

De daling van het aantal asielzoekers heeft onder meer te maken met het akkoord tussen de EU en Turkije om vluchtelingen in Turkse opvangkampen onder te brengen. Daardoor is de vluchtelingenstroom via de Balkan vrijwel gestopt. Mensensmokkelaars hebben daarom de vluchtelingenroutes verlegd naar Noord-Afrika (Libië en Egypte). Steeds meer bootvluchtelingen wagen de oversteek naar Italië.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers besloot een paar weken geleden vijftien noodopvanglocaties te sluiten omdat er minder asielzoekers naar Nederland komen. Als het aantal asielzoekers blijft dalen, kunnen op termijn ook de overige dertig noodopvanglocaties sluiten. Dat wordt naar verwachting volgende maand opnieuw bekeken.

Asielverzoeken en nareizigers

STER reclame