Jacco Verhaeren Getty Images

Voor het eerst sinds 1992 heeft Nederland op de Spelen geen zwemmedaille gehaald in het zwembad. Een pijnlijke constatering, vindt ook Jacco Verhaeren, oud-coach van Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo. "Maar wanhoop niet", zegt hij.

"Ik denk dat Nederland altijd spaarzame kansen op een medaille heeft", gaat hij verder. "Het talent is er, de trainers zijn goed en de faciliteiten fantastisch. Er is niet zo heel veel aan de hand, maar er moet sterk leiderschap komen om de talenten te kunnen laten zien wat ze echt waard zijn."

Daarmee bedoelt Verhaeren dat er goed gekeken moet worden naar een nieuwe technisch directeur, een functie die hij zelf bekleedt bij Australië. Vlak voor de Spelen stapte Joop Alberda op bij de KNZB na een interne machtsstrijd binnen het management.

Alberda was de opvolger van Verhaeren, onder wie Nederland altijd op het hoogste zwemniveau meetelde. Wie moet volgens hem de nieuwe TD worden? Ronald Gaastra, die goed werkt verricht bij België, wordt nadrukkelijk genoemd.

"Ik ga echt geen namen noemen, maar als de zwembond van mij wil weten wie ik geschikt vind dan heb ik wel een paar antwoorden", zegt Verhaeren, die met Australië in Rio drie keer goud, vier keer zilver en drie keer brons behaalde. "

Talent is er

Verhaeren verwacht in de toekomst veel van Marrit Steenbergen en Maarten Brzoskowski. "Zij kunnen nu al op het hoogste niveau mee. We hebben altijd toppers gehad in Nederland en daar moet je goed voor zorgen."

STER reclame