Ranomi Kromowidjojo ANP Pro Shots

De afgelopen twee Olympische Spelen pakten Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk telkens een medaille. Nu bleven ze op nul staan, net als de hele zwemploeg. Zondagavond waren ze samen met Inge Dekker te gast in Studio Olympic Park.

De kritiek op de zwemploeg is niet mals en dat stoort Kromowidjojo, die in Londen nog goud won op de 50 en 100 meter vrij. "Goud is niet vanzelfsprekend. Ik weet dat heel Nederland thuis op de bank zit. Nou ja, sorry voor alle mensen die hun wekker hebben gezet."

In Rio werd ze vijfde op de 100 meter, zesde op de 50 meter en samen met Heemskerk, Dekker en Marrit Steenbergen vierde op de 4x100 meter. "De rest van de wereld is een stuk sneller geworden. Ranomi heeft een beetje hetzelfde niveau als in Londen. Dat is niet voldoende helaas", zei haar coach Patrick Pearson gisteren al.

Stopt Kromowidjojo met zwemmen?

Van een uitgebreide evaluatie is voorlopig nog geen sprake. Sterker nog, Kromowidjojo weet - net als na Londen - niet of ze nog wel doorgaat met zwemmen.

"Ik ben gewoon moe", zegt ze. "Ik wil gewoon even vakantie vieren en de vrijheid hebben om te doen wat ik wil. Pannenkoeken en wit brood eten. Na Londen kwam het gevoel heel snel weer. Als het nu weer komt, gaan we door. En als het niet komt, komt het niet."

Heemskerk gaat nog wel door, maar is ze er de volgende Spelen nog bij? "Nou, nog vier jaar zie ik op dit moment niet zitten. Maar ik wil mijn carrière sowieso niet zo eindigen. Ik ga Tokio alleen doen als ik er nog zin in heb."

STER reclame