Gregor Breinburg omsingeld door spelers van Go Ahead

'Buitenlands' NEC en Go Ahead Eagles delen de punten

Go Ahead Eagles heeft zijn eerste punt binnen sinds de promotie naar de eredivisie. In een levendig duel met NEC werden de punten gedeeld: 2-2.

De Duitse trainer van NEC, Peter Hyballa, zorgde bij aanvang voor een record in de eredivisie. Niet eerder stonden elf spelers met een niet-Nederlandse voetbalnationaliteit aan de aftrap, al zijn Gregor Breinburg (vijf interlands voor Aruba) en Quincy Owusu-Abeyie (achttien interlands voor Ghana) wel in Nederland geboren en getogen.

Het contrast met de thuisploeg, waar alleen de Est Henrik Ojamaa de Nederlandse taal niet machtig is, kon bijna niet groter. Toch leken de Nijmeegse spelers elkaar in de eerste helft aanmerkelijk beter te begrijpen dan die van Go Ahead.

Mayi opent de score

In een levendige eerste helft was NEC sterker en gevaarlijker. Kévin Mayi drukte het overwicht van NEC na een ruim half uur uit in een voorsprong. De Franse spits, overgekomen van Gazélec Ajaccio, rondde een steekpass van Owusu-Abeyie bekwaam af.

Kevin Mayi tussen zijn ploeggenoten
    Kevin Mayi zet Go Ahead op voorsprong

Na rust tapte de thuisploeg uit een heel ander vaatje. Eerst poeierde aanvoerder Sander Duits de bal via de handen van de debuterende doelman Joris Delle in het doel en kort daarna zorgde uitgerekend de enige buitenlander in Deventer dienst voor de voorsprong.

Ojamaa ontving de bal aan de zijlijn, kapte naar binnen en liet de NEC-doelman kansloos met een geplaatst schot in de verre hoek.

NEC leek rijp voor de sloop, maar bij de eerste de beste uitbraak ontsnapte Mayi aan de aandacht van Kenny Teijsse, waarna de aanvaller oog in oog met Eagles-keeper Theo Zwarthoed bekwaam afrondde.

Wolters mist

Vijf minuten voor tijd had Randy Wolters het duel alsnog in het voordeel van de thuisploeg moeten beslissen, maar hij faalde een-op-een met Delle.