AFP

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV maakt zich zorgen over het ronselen van vluchtelingen door islamitische extremisten. De dienst heeft 340 gevallen van ronselpraktijken geteld, maar gaat ervan uit dat er veel meer zaken zijn. "Dit zijn alleen de gevallen die bij ons bekend zijn", zegt BfV-topman Maassen.

De veiligheidsdienst heeft alle opvang- en asielzoekerscentra gewaarschuwd voor ronselaars en heeft verder de centra van informatie voorzien.

Maassen sprak tegenover persbureau DPA niet specifiek over IS-strijders of andere extremistische groepen die achter de ronselpraktijken zouden zitten. Volgens hem laten de recente aanslagen in de Beierse steden Würzburg en Ansbach zien dat de opsporingsdiensten zich niet alleen moeten focussen op IS, maar ook op individuen.

Moskeeën

Onder de ruim 1 miljoen asielzoekers die zich sinds vorig jaar in Duitsland hebben gemeld, zijn volgens Maassen veel jonge moslimmannen die uit een conservatief milieu komen. Zij zouden naar moskeeën gaan die mogelijk bijdragen aan radicalisering. Volgens Maassen wordt om die reden een groot aantal moskeeën in de gaten gehouden.

Ook in Nederland zijn de autoriteiten alert op ronselaars voor de jihad. Onder meer in Den Haag zijn onlangs ronselaars gearresteerd. Concrete cijfers van het aantal gevallen van ronselen zijn er niet.

STER reclame