
'Brexit mogelijk pas eind 2019'
Groot-Brittannië vertrekt mogelijk pas laat in 2019 uit de Europese Unie. Dit zou een jaar later zijn dan verwacht. Het Britse dagblad The Times meldt dat kabinetsleden dit hebben gezegd tegen kopstukken in de Londense financiële sector.
De Britse premier May zou naar verluidt in januari de vertrekprocedure, artikel 50, in werking willen stellen. Hierna wordt er twee jaar onderhandeld over het Britse vertrek uit de EU.
May stelde een ministerie in voor de brexit en een nieuw ministerie voor internationale handel. Omdat deze ministeries over twee jaar nog niet klaar zijn voor een brexit, zou May zich volgens The Times gedwongen zien tot uitstel.
Volgens correspondent Tim de Wit in Londen is de reden dat het nieuwe brexitministerie over twee jaar nog niet klaar zou zijn voor het EU-vertrek een groot gebrek aan kennis en mankracht bij de Britten. "Voor de onderhandelingen moeten er honderden nieuwe mensen worden aangenomen, en dat kost veel tijd", zegt hij.
Europese verkiezingen
De nationale verkiezingen in Duitsland en Frankrijk in 2017 zouden ook een rol spelen bij de overweging om de brexit-onderhandelingen uit te stellen. Frankrijk kiest in april en mei een nieuwe president. In Duitsland worden er in september Bondsdagverkiezingen gehouden.
"Mogelijk houden de Britten er rekening mee dat ze zich in de onderhandelingen over de brexit moeten herpositioneren als de verkiezingen leiden tot een grote machtswisseling in deze belangrijke Europese landen", zegt De Wit.
Jetten in debat: wij worstelen met avondklok
In het Kamerdebat over de avondklok spreekt D66 zich niet langer expliciet tegen de avondklok uit.
Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan'
Apothekersorganisatie KNMP telde vorig jaar een tekort aan 1480 medicijnen. Patiënten kunnen klachten krijgen als ze een medicijn krijgen van een ander merk dan ze gewend zijn.
- live
Debat over avondklok en andere coronamaatregelen
Een dag later dan gepland begint vanochtend het coronadebat in de Tweede Kamer. Het belangrijkste punt is of er gaat worden ingestemd met de voorgenomen avondklok, zoals voorgesteld door demissionair premier Rutte en minister De Jonge.