NOS Sport

Belgische sensatie op de zevenkamp

Nafissatou Thiam heeft voor een enorme sensatie gezorgd met de olympische titel op de zevenkamp. De 21-jarige Belgische atlete onttroonde in Rio de Janeiro de Britse Jessica Ennis-Hill. Thiam sloeg voor de afsluitende 800 meter al een gat met de titelverdedigster, die het verschil niet meer kon goedmaken op het loopnummer.

De ontknoping van de zevenkamp

Thiam, die een Belgische moeder en een Senegalese vader heeft, stond na de eerste dag met vier onderdelen tweede. De achterstand op Ennis-Hill was overbrugbaar. De Belgische, vorig jaar elfde op de WK, maakte op de slotdag direct haar bedoelingen duidelijk.

Grote voorsprong op 800 meter

Haar derde poging bij het verspringen betekende met 6,58 meter een persoonlijk record. De afstand was voldoende om Ennis-Hill van de eerste plaats te verdringen. Thiam vergrootte haar voorsprong bij het speerwerpen (zeven meter verder) en mocht op de afsluitende 800 meter ruim negen seconden verspelen. Met een laatste krachtsinspanning lukte het Thiam de kampioen van Londen achter zich te houden. De Belgische hield twee seconden over.

De Nederlandse meerkampsters konden zich in Rio niet onderscheiden. Anouk Vetter, die begin juli Nederland in vervoering bracht met de Europese titel in Amsterdam, was de beste van de drie. Ze presteerde niet slecht, maar piekte ook niet. Met 6.394 punten eindigde ze als tiende.

Nadine Broersen belandde op de dertiende plaats. De nummer vier van de WK maakte een lastige aanloop mee naar de Spelen, met veel blessureleed en een coachwissel op het laatste moment. Nadine Visser miste na een blessure nog duidelijk ritme. Ze bleef op de negentiende plaats steken.

De zevenkampsters nemen afscheid van het publiek in Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl