Hacker zet persoonlijke gegevens Democraten online

Pelosi spreekt van een elektronisch Watergate-schandaal AFP

Een hacker heeft persoonlijke gegevens van honderden politici en medewerkers van de Amerikaanse Democratische partij online gezet. Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, zegt dat ze sindsdien overspoeld is met obscene telefoontjes en berichten.

De telefoonnummers en e-mailadressen zijn waarschijnlijk buitgemaakt bij een hack in de computers van verschillende partijorganen van de Democraten. Vorige maand werd bekend dat die elektronische inbraak had plaatsgevonden.

Nieuw telefoonnummer

Pelosi noemde dat "een elektronisch Watergate", refererend aan de inbraak in het partijhoofdkwartier van de Democraten in 1972. Die zaak leidde twee jaar later tot het aftreden van de Republikeinse president Richard Nixon.

Pelosi zei dat ze een nieuw telefoonnummer zal aanvragen en vroeg haar partijgenoten hetzelfde te doen. Ook adviseerde ze haar collega's om hun telefoons weg te houden van familieleden en kinderen.

Guccifer

De hack is geclaimd door iemand die zich Guccifer 2.0 noemt. Hij is naar eigen zeggen Bulgaar. De hacker ontkent voor de Russen te werken, maar Amerikaanse inlichtingendiensten gaan er toch van uit dat de Russische militaire inlichtingendienst GRU erachter zit. Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij de hack.

Het pseudoniem van de hacker verwijst naar Guccifer, een Roemeense hacker die onder meer inbrak op de systemen van voormalig president Bush.

STER Reclame