Roemenië rouwt om koningin Anne bij uitvaart

EPA

Duizenden Roemenen zijn vandaag in Boekarest uitgelopen voor de uitvaart van de vrouw van de laatste koning van Roemenië. Koningin Anne stierf op 1 augustus en werd 92 jaar oud. Roemenië en Moldavië riepen vandaag uit als dag van nationale rouw voor Anne. 

Anne was 68 jaar lang getrouwd met Michaël, die van 1940 tot de communistische machtsovername in 1947 koning van Roemenië was. Ze trouwden met hem, kort nadat de communisten hem hadden afgezet. De 94-jarige Michaël woont in Zwitserland en heeft kanker. Daardoor kon hij niet bij de begrafenis zijn.

Prinses Irina, een van hun vijf dochters, kon ook niet aanwezig zijn. De vier andere dochters waren wel bij de begrafenis. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Begrafenis koningin Anne van Roemenië

Hoewel Anne pas in 1992 voor het eerst in Roemenië was, noemde een aanwezige haar tegenover persbureau AP "een symbool voor ons land". "De koninklijke familie heeft veel veranderd in Roemenië. Ze zorgden voor veel respect voor het land."

Na een mis in het koninklijk paleis werd Annes lichaam naar Curtea de Arges gebracht, waar leden van de koninklijke familie worden begraven.

STER Reclame