Reuters

Inwoners van de Syrische stad Manbij zijn massaal de straat op gegaan om te vieren dat hun stad is bevrijd van IS. Gisteren werd de stad door Koerdische en Arabische strijders veroverd.

Op beelden is te zien dat mensen op brommers en in auto's de straat op zijn gegaan. "Ze hebben onze huizen verwoest. Ze hebben ons vermoord", schreeuwt een man.

Na de bevrijding ontvoerde IS zo'n 2000 mensen. De meesten zijn inmiddels vrijgelaten of ontsnapt, meldt het Syrisch Observatorium voor de mensenrechten.

Ze werden gebruikt als menselijk schild terwijl de strijders vluchtten. Zo wilden de IS-militanten voorkomen dat ze werden gebombardeerd. Het is onduidelijk hoeveel gevangenen weer vrij zijn.

Veilig bij Turkije

De overlevende IS-strijders zijn gevlucht richting de Turkse grens, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Daar voelen ze zich veilig. Turkije zou namelijk nooit toestaan dat de Koerdische troepen dicht bij de grens komen."

Het beleg van een coalitie van Koerdische en Arabische strijders, die werden gesteund door luchtaanvallen van de coalitie tegen IS, heeft twee maanden geduurd. De stad was erg belangrijk voor IS. Hij ligt op de aanvoerroute van Turkije naar de hoofdstad van Islamitische Staat, Raqqa. 

Inwoners Manbij vieren verdrijven van IS

STER reclame