Linkshandige vandaag op schrijfles in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen
NOS Nieuws

Linkshandigheid: van taboe naar trots

Dunschillers, kurkentrekkers, scharen. Dingen die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt, maar ze zijn vaak een bron van ergernis voor linkshandigen. Om aandacht te vragen voor de ongemakken waar linkshandigen regelmatig mee te maken hebben, is het vandaag voor de veertigste keer de internationale linkshandigendag.

"Het is eigenlijk volstrekt onnodig, maar als we met zo'n dag een glimlach bij mensen op het gezicht kunnen toveren, dan doen we dat graag", zegt Sander Reijn, initiatiefnemer van de Nederlandse versie van deze speciale dag. "Tegelijkertijd zijn er ook heel veel linkshandigen die een klein trauma hebben overgehouden uit de vorige eeuw waarbij linkshandigheid taboe was."

Het kartelrandje van het vorkje bij de snackbar zit altijd aan de verkeerde kant. Voor mensen die een frikandel snijden is dat heel vervelend.

Sandrine, linkshandig

Zelf is Reijn rechtshandig, maar zijn vrouw Sandrine is wel links. Samen runnen ze de Linkshandigenwinkel. Speciale herenportemonnees, collegeblokken met een spiraal aan de andere kant, telefoonhoesjes, je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het in hun webshop. Dat begon allemaal met een dunschiller, een jaar of acht geleden.

"Sandrine kreeg er een cadeau, een linkshandige", zegt Reijn. "Sandrine en haar twee zussen zijn allemaal links, maar hun ouders allebei rechts. Dat intrigeerde me wel. Toen ben ik op zoek gegaan naar allerlei informatie over linkshandigheid en toen kwam ik dus ook bij deze speciale dag. Ik dacht: die stoffen we af en gaan we in Nederland op de kaart zetten."

Volgens Sandrine weten heel veel rechtshandigen niet waar linkshandigen tegenaan lopen. "Heel simpel: het vorkje bij de snackbar. Het kartelrandje zit altijd aan de verkeerde kant. Voor mensen die een frikandel snijden is dat heel vervelend. Maar je wordt heel creatief, je leert ermee omgaan."

De waterpolodames wonnen goud in 2008, omdat ze meer dan gemiddeld linkshandige speelsters hadden.

Sander Reijn, initiatiefnemer linkshandigendag

Toch kunnen veel linkshandigen zich prima redden in deze rechtshandige wereld, zegt Sander Reijn. Linkshandigen zijn soms juist in het voordeel, zoals bij veel sporten. "Ik keek afgelopen dinsdag naar de Olympische Spelen, naar schermer Bas Verwijlen. Verwijlen is rechtshandig en ik zag hem spelen tegen een linkshandige tegenstander. Hij verloor. In 2012 verloor Bas ook van een linkshandige."

Volgens Reijn komt dit door het zogenoemde verrassingsvoordeel. Bij veel sporten zie je dat, zegt hij. "Bij tennis en boksen. Maar de waterpolodames wonnen bijvoorbeeld goud in 2008, omdat ze meer dan gemiddeld linkshandige speelsters hadden. Linkshandigen hoeven zich dus geen zorgen te maken."

'Linkshandigen hebben mogelijk evolutionair voordeel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl