ANP

In bijna alle provincies in Nederland zijn dode konijnen aangetroffen die de ziekte Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) bleken te hebben. Het gaat om een nieuwe variant, RHDV2. De ziekte heeft zich daarmee nu over heel Nederland verspreid.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht spreekt van 'uitgebreide acute sterfte', hoewel iets minder konijnen dood lijken te gaan aan RHDV2 dan aan de eerder bekende variant RHDV1. Ook hazen kunnen de ziekte krijgen.

Zowel tamme als wilde konijnen worden getroffen door de ziekte. Er is nog geen behandeling tegen RHDV2, maar er zijn wel vaccins. Die moeten uit het buitenland worden gehaald, omdat er nog geen Nederlandse geregistreerde vaccins zijn. 

RHDV2 werd in 2010 voor het eerst vastgesteld, in Frankrijk. In januari 2015 werd het voor het eerst aangetroffen in Nederland. In juni kwam er een tweede casus bij, maar pas eind 2015 liep het aantal zieke konijnen op. Het virus is niet gevaarlijk voor andere zoogdieren en dus ook niet voor mensen.

Volgens onderzoekers van het Dutch Wildlife Health Centre is niet goed te voorspellen wat de impact van de ziekte op de konijnenpopulatie in Nederland zal zijn. Toen RHD voor het eerst opdook in Nederland, in 2003, liep de konijnenstand met 75 procent terug. 

STER reclame