Michael Phelps is er op de Spelen in Rio de Janeiro niet in geslaagd de 100 meter vlinderslag voor de vierde keer op rij te winnen en daarmee zijn 23ste olympische titel in de wacht te slepen. Hij werd voorbijgestreefd door Joseph Schooling.

De 21-jarige Singaporees deed vorig jaar op de WK al van zich spreken met het brons. Dit keer ging hij als een komeet van start, hield met een tijd van 50,39 de concurrentie ruim achter zich en bezorgde Singapore zo de eerste gouden medaille ooit.

Ontmoeting

Phelps was jarenlang het idool van Schooling. Op Twitter gaat er ook een foto uit 2008 rond van Schooling, dan nog een jongetje, en de Amerikaan.

Was het verschil tussen de nummers een en twee groot, daarachter was er geen verschil. Phelps, Chad Le Clos en Laszlo Cseh kregen allen zilver omgehangen.

Zestien jaar later weer goud voor Ervin

Op de 50 meter vrije slag zorgde Anthony Ervin voor een unieke prestatie door zestien jaar na zijn eerste gouden medaille opnieuw de olympische titel op de sprint te veroveren.

Destijds moest de Amerikaan (als 19-jarige) het goud delen met z'n landgenoot Gary Hall junior. Pieter van den Hoogenband werd derde. Vervolgens stopte hij in 2004 met zwemmen om zeven jaar later toch weer het zwembad in te duiken.

In 2012 moest Ervin genoegen nemen met de vijfde plaats. Nu, in Rio, was het echter raak. Met een tijd van 21,40 bleef hij de winnaar van 2012, de Fransman Florent Manaudou, 0,01 seconde voor. Nathan Adrian maakte met het brons het Amerikaanse feestje compleet.

STER reclame