VN-vredesmissie UNMISS in Juba, 12 juli
NOS Nieuws

Zuid-Sudan weigert extra VN-troepenmacht in hoofdstad

De Zuid-Sudanese autoriteiten weigeren een extra VN-troepenmacht toe te laten tot de hoofdstad Juba. Dat heeft een woordvoerder van president Salva Kiir laten weten. "We willen niet dat ons land wordt overgenomen door de Verenigde Naties", zei hij.

De reactie volgde kort na een stemming in de VN-Veiligheidsraad in New York, waar een meerderheid akkoord ging met de stationering van 4000 militairen in de onrustige hoofdstad. Die Afrikaanse troepenmacht gaat onderdeel uitmaken van de VN-vredesmissie van 12.000 militairen die al in Zuid-Sudan actief is.

Strafmaatregelen

De Veiligheidsraad liet eerder weten dat Juba een wapenembargo tegen Zuid-Sudan riskeert als de extra troepen niet welkom zijn. De VN besloot extra militairen te sturen om de bevolking van Juba te beschermen tegen het opgelaaide politieke en etnische geweld.

Algemeen wordt gevreesd dat het land weer afglijdt in de burgeroorlog die het net achter zich heeft gelaten. Bij het recente geweld zijn honderden doden gevallen; volgens de VN hebben regeringssoldaten zich schuldig gemaakt aan de executie van burgers en het op grote schaal verkrachten van vrouwen. Juba spreekt die beschuldigingen tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl