NOS Nieuws

Piloten EasyJet mogen niet staken in het weekend

De piloten van EasyJet mogen voorlopig niet staken in het weekend. Dat heeft de rechtbank in Haarlem zojuist besloten.

De luchtvaartmaatschappij had een kort geding aangespannen om stakingen te voorkomen. De rechter heeft nu besloten dat de piloten tot 5 september de hele vrijdag, zaterdag en zondag niet mogen staken.

Als reden noemt de rechtbank de terreurdreiging op en rond Schiphol en de vakantiedrukte. Zo worden langdurige vertragingen voor reizigers voorkomen. De uitspraak betekent een verlenging van een eerdere uitspraak, dat er in de hele maand juli niet in de weekenden gestaakt mocht worden.

'Geen respect'

Gisteren kwam dezelfde rechtbank al tot hetzelfde oordeel in een rechtszaak tussen FNV en KLM. De rechter verbood het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij voorlopig om te staken. Ook toen werd de terreurdreiging als reden genoemd.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is erg teleurgesteld in de uitspraak. “Er lijkt totaal geen respect meer te zijn voor het Nederlandse stakingsrecht. De rechter haalt terreurdreiging erbij, terwijl geen enkele partij dit in het kort geding heeft aangehaald. De rechter in deze civiele zaak heeft daar totaal geen verstand van”, aldus Joost van Doesburg.

Hij wijst erop dat de piloten nog wel doordeweeks het werk stil kunnen leggen, en dat ook zullen doen. "Wij gaan onze werkonderbrekingen intensiveren. Ze zullen elkaar nu snel opvolgen. EasyJet kan zijn borst natmaken."

EasyJet laat weten blij te zijn met de uitspraak van de rechter. "Het is precies waar wij om hebben gevraagd."

Conflict

EasyJet en de verkeersvliegers liggen al langer met elkaar overhoop. De piloten van de Britse budgetluchtvaartmaatschappij willen een betere cao. Zo vinden ze de roosters in de bestaande cao te zwaar, de pensioenen te laag en krijgen ze naar eigen zeggen te weinig doorbetaald als ze ziek zijn. EasyJet vindt dat het bedrijf al genoeg water bij de wijn heeft gedaan. Het lukt de twee partijen niet om tot nieuwe afspraken te komen.

Gisteren staakten de piloten, waardoor zeker zeven vluchten van EasyJet geannuleerd moesten worden. Het was de derde staking in korte tijd.

Eerder kon de luchtvaartmaatschappij nog buitenlandse crews invliegen om het effect van de stakingen te verminderen. De VNV kon dat toen niet door de rechter laten verbieden, maar kreeg wel meer ruimte om te staken.

Piloten hoeven acties nu niet langer minimaal 48 uur van tevoren aan te kondigen, maar slechts 6 uur. Dat maakt het voor EasyJet zo goed als onmogelijk om op tijd vervangende piloten in te vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl