Een vrouw in een boerkini ANP

De burgemeester van de Franse stad Cannes heeft het verboden om een boerkini te dragen op het strand. Hij vindt dat de zwemkleding die het hele lichaam en gezicht bedekt, niet verenigbaar is met "de goede moraal en het secularisme".

Burgemeester Lisnard noemt de boerkini een symbool van islamitisch extremisme. Omdat Frankrijk het doelwit is van terroristische aanvallen, is het volgens de burgemeester een risico voor de openbare orde als mensen "opzichtig hun religieuze verbondenheid laten zien".

Het gemeentebestuur van Cannes stelt dat de boerkini geen badpak is, maar een buitensporig en provocatief uniform, zegt correspondent Frank Renout. Moslims in het land voelen zich gestigmatiseerd, vertelt hij. "Vooral omdat er een link wordt gelegd tussen een kledingstuk en terrorisme."

Boete

Vrouwen die toch een boerkini dragen riskeren een boete van 38 euro. Moslimorganisaties roepen mensen die een boete krijgen op om in beroep te gaan. Sinds de invoering van het verbod zijn er nog geen boetes uitgedeeld. De kans is groot dat dat ook niet gaat gebeuren, vertelt Renout. "Volgens juristen is er geen enkele wettelijke basis voor een boerkini-verbod."

Afgelopen dinsdag was er in Frankrijk ook ophef over zwemkleding. Een evenement in een Waterpark in Marseille voor vrouwen in boerkini werd afgelast. Ook toen werd aangevoerd dat er gevaar zou zijn voor de publieke orde. Rechtse politici vonden bovendien dat het evenement niet strookt met de seculiere waarden van Frankrijk.

STER reclame