Kabinet bekijkt beroepsgeheim artsen

ANP

Het kabinet bekijkt of de regels voor het medisch beroepsgeheim van artsen aangepast moeten worden. Dat zei minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. 

In Duitsland wil de CDU artsen verplichten om het te melden als ze vermoeden dat iemand terreurplannen heeft. Ook in Nederland geldt die verplichting nu niet. 

Geen probleem

"Ik heb goede nota genomen van de opmerkingen van mijn collega in Duitsland en ben aan het bestuderen of dat ook voor Nederland consequenties moet hebben", aldus Van der Steur. "Er is nu in ons land een goede regeling, namelijk dat artsen er melding van doen als ze weten dat mensen acuut risico lopen. Ik heb geen informatie dat dat in Nederland een probleem zou zijn. Maar ik ben aan het bestuderen of wij wijzigingen in het bestaande systeem moeten aanbrengen".

Volgens Minister Schippers van Volksgezondheid werkt de huidige regeling goed. "Als iemand plannen heeft die andere mensen ernstig schaden, die heel gevaarlijk zijn, dan is het zaak om daar melding van te doen. De arts zal een eigen afweging moeten maken en moeten beslissen of het onderdeel van een ziektebeeld is, of het serieus is.  Als zijn oordeel is dat de persoon een bedreiging is voor de samenleving zal hij aangifte moeten doen".

Artsenorganisatie

Artsenfederatie KNMG is niet voor versoepeling en ziet weinig in een verplichte melding. De dokter wordt volgens de artsenfederatie dan namelijk een verlengstuk van justitie. Bovendien is het beroepsgeheim van de arts te belangrijk. "De wetenschap dat artsen vertrouwelijk omgaan met de patiënteninformatie is de ultieme waarborg dat mensen, bijvoorbeeld met psychische problemen, zich vrij voelen zich tot een arts te wenden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Steur bestudeert Duits voorstel beroepsgeheim

STER Reclame