NOS Nieuws

Groenlandse haai werd mogelijk 400 jaar oud

'Dieren die generaties mensen overleven, het blijft fascinerend'

Een Groenlandse haai die vier jaar geleden dood werd aangetroffen in het poolgebied is mogelijk het oudste gewervelde dier dat ooit heeft geleefd. Deense wetenschappers hebben vastgesteld dat de haai ongeveer 400 jaar oud moet zijn geweest. Ze publiceren erover in het wetenschappelijk blad Science.

De leeftijd is vastgesteld aan de hand van een techniek waarbij het weefsel van de ogen van 28 dode Groenlandse haaien werd onderzocht. Volgens de onderzoekers waren acht haaien zeker 200 jaar oud en twee haaien minstens 300 jaar.

De onderzoekers kwamen ook levende Groenlandse haaien tegen

De oudste van de onderzochte groep vrouwtjeshaaien was 5 meter lang en de onderzoekers schatten haar leeftijd op 392 jaar, met een marge van 120 jaar naar boven en naar beneden. Dat betekent dat het dier geboren is tussen 1500 en 1740, het meest waarschijnlijk rond 1620. In die periode vestigden de eerste Nederlandse kolonisten zich in Amerika.

Julius Nielsen, de leider van het onderzoek, weet niet waardoor de haaien zulke hoge leeftijden halen, maar hij heeft wel een vermoeden: "Het extreem koude water waarin de haaien graag leven, leidt tot een bijzonder trage stofwisseling. Mogelijk is dat een reden waardoor ze honderden jaren oud kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl