Clinton presenteert ecnomische plannen

Hillary Clinton wil, als zij namens de Democraten president wordt van de VS, het grootste investeringsproject sinds de Tweede Wereldoorlog opzetten. Zij wil vele miljarden uittrekken om banen te creëren, onder meer door het verbeteren van wegen, bruggen, havens, vliegvelden, scholen en de watervoorziening.

Dat zei ze in een toespraak in een bedrijf in Michigan, waar ze haar plannen voor haar economisch beleid bekendmaakte. In die toespraak greep ze vaak terug op het verhaal dat haar opponent Donald Trump maandag hield. Waar hij vooral sprak over belastingvoordelen voor bedrijven en rijken, nam Clinton het op voor de middenklasse en de arbeiders.

Voor kleine bedrijven moet er een versimpeling van de belastingen komen zodat ondernemers zich meer op hun werk en innovatie kunnen richten, zei Clinton. De grootverdieners en 'Wall Street' wil ze juist extra belasten, net als bedrijven die naar het buitenland vertrekken om van daaruit hun spullen aan de VS te gaan verkopen.

Werknemers van het bedrijf waar Clinton haar economische plannen presenteerde, kijken toe Reuters

"Verder zal ik een eind maken aan alle handelsverdragen die in de VS banen kosten, zoals in de metaal- en textielsector. Ik durf die strijd met China wel aan", zei Clinton.

In haar opsomming noemde ze verder investeringen in meer duurzame en schone energie, verhoging van het minimumloon, goedkopere kinderopvang, ouderschapsverlof, meer geld voor veteranen, de politie en jongerenbeleid.

Clinton verweet Trump dat hij in zijn campagne mensen tegen elkaar opzet, beledigt en uitscheldt en dat hij Amerika wegzet als een bang land. "Met die instelling had Michael Phelps nooit het water in gedurfd", zei ze met een verwijzing naar de olympische recordzwemmer.

STER reclame