NOS Nieuws

Eigenaren oude Citroëns pronken met auto's 'die nog een ziel hebben'

De liefde voor oude Citroëns brengt fans van dit Franse automerk uit heel de wereld eens in de vier jaar bij elkaar. Vanaf vandaag tot en met zondag zijn duizenden liefhebbers bijeen op landgoed Middachten in Rheden.

En ze hebben hun pronkstukken meegenomen. Gisteravond stond in de Gelderse gemeente dan ook al een file van klassieke Citroëns.

  • Mattijs van de Wiel / NOS
  • Mattijs van de Wiel / NOS
  • Mattijs van de Wiel / NOS
  • Mattijs van de Wiel / NOS

Op de zestiende Citroën Worldmeeting zijn zelfs bezoekers afgekomen uit Maleisië, Japan en Canada. Ze hebben hun oldtimer op de boot gezet en zijn zelf met het vliegtuig gekomen.

Hoewel ze allemaal van hetzelfde merk zijn, vormen de auto's een bont geheel van allerlei keuren, soorten en maten. Dat geldt ook voor de eigenaren, de een heeft een eenvoudige eend, de ander bezit een grote glimmende slee. Dat gaat goed samen, zegt een bezoeker. "De liefde voor het merk overstijgt alles."

  • Mattijs van de Wiel / NOS
  • Mattijs van de Wiel / NOS
  • Mattijs van de Wiel / NOS
  • Mattijs van de Wiel / NOS

Het evenement heeft onvermijdelijk een hoog nostalgisch karakter. "Toen ik 18 was, wilde ik zo snel mogelijk de weg op", zegt een fan. "Veel geld had ik niet, maar voor 200 tot 300 gulden had je al een eend. Toen was het een goedkoop vervoermiddel, de cultstatus kwam later."

De beleving van het rijden in de oude Citroëns is volgens liefhebber Bert Zantinge niet te vergelijken met auto's van de huidige generatie. "Het is zonder stuurbekrachtiging en door het schokken is het allemaal veel directer", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Het geluid is ook anders. Je hoort waar het vandaan komt, het is de koppeling of een tandwiel in de versnellingsbak."

In tegenstelling tot de moderne "gelikte" auto's hebben de wagens die in Rheden verzameld zijn een ziel, zegt Zantinge. "Dat maakt een ritje in deze auto's zo bijzonder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl