Een transgender in Indonesië AFP

Volgens de Indonesische regering is er in het land geen ruimte voor een homogemeenschap. "Het recht om naar school te gaan of om een identiteitskaart te krijgen is hier gewaarborgd, maar er is geen ruimte voor een groeiende LHBT-gemeenschap," zegt een regeringswoordvoerder tegen persbureau AFP.  

Hiermee reageert de regering op een rapport van Human Rights Watch (HRW). Daarin staat dat de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders overal in Indonesië ernstig worden geschonden. 

Universiteit

Het geweld tegen de groep laaide eerder dit jaar op toen een minister opriep om geen homoseksuelen meer te accepteren op universiteiten.

Volgens de mensenrechtenorganisatie geven dit soort uitspraken van officials een vrijbrief aan de bevolking om ongestraft geweld te gebruiken tegen LHBT'ers. 

"Er staat nergens in de wet dat homoseksualiteit verboden is", zegt correspondent Michel Maas, "maar direct na de uitspraken merkte je dat het klimaat verhardde. Mensen gingen de straat op met spandoeken vol haatdragende teksten en mensen uit de homogemeenschap werden bedreigd of mishandeld door knokploegen."  

Atoombom

De minister van Defensie heeft gezegd dat homorechtenactivisten een grotere bedreiging zijn voor het land dan een atoombom. Volgens Michel Maas is dat een gevolg van het regeringsbeleid. "Er is nooit officieel beleid geweest tegen de LHBT-gemeenschap, alleen in de provincie Atjeh waar de sharia is ingevoerd. De regering heeft zich altijd stil gehouden. Ze hebben het laten gebeuren. Iedere minister kan roepen wat hij wil."

Het anti-homosentiment is op veel plekken in het land doorgedrongen. De vereniging van psychiaters in Indonesië wil dat homoseksuele gevoelens als een geestesziekte gezien worden. En islamistische activisten zijn een procedure begonnen bij het Constitutionele Hof om seks tussen mannen tot een misdaad te maken. Het Hof houdt nu hoorzittingen om te onderzoeken of dat mogelijk is.

Grappige homo

"Je merkt dat homoseksualiteit onder de oppervlakte is verdwenen in Indonesië", zegt Maas. "Een paar jaar geleden had ieder tv-programma zijn eigen grappige homo of transseksueel. Die zijn allemaal weg. Er zijn zelfs homoseksuele presentatoren die met een vrouw zijn getrouwd om maar aan het werk te mogen blijven." 

STER reclame