1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS Nieuws

Gevechtspauze in Aleppo mislukt, geen hulp geleverd

In de Syrische stad Aleppo is gebied in handen van de rebellen vanmorgen opnieuw gebombardeerd, ondanks de Russische belofte van een dagelijkse gevechtspauze van drie uur. "Volgens de oppositie maar ook volgens meer onafhankelijke waarnemers is het bombarderen niet gestopt", zei correspondent Sander van Hoorn op NPO Radio 1. 

De gevechtspauze zou dienen om de bevolking te voorzien van voedsel en hulpgoederen. Daarvan is dan ook niets terechtgekomen. "Dat was sowieso al moeilijk, omdat de corridor die gebruikt zou moeten worden heel erg smal is en als je niet bombardeert zitten er nog altijd sluipschutters", zei Van Hoorn. Daarnaast vond de VN een gevechtspauze van drie uur toch al te kort.

Scepsis

Een Russische generaal zei gisteren dat met ingang van vandaag elke dag een drie uur durende gevechtspauze wordt ingelast om hulporganisaties de kans te geven de bevolking van Aleppo van voedsel en hulpgoederen te voorzien. Ook het regeringsleger van president Assad zou zich aan die gevechtspauze houden.

Daar is dus niets van terechtgekomen. Dat hoeft volgens Van Hoorn niet te betekenen dat het Russische plan nu naar de prullenmand kan. "Dat hangt er vanaf hoe groot de druk blijft van de internationale gemeenschap om met name in Oost-Aleppo, waar de humanitaire situatie het ergste is, humanitaire hulp te verlenen". 

"Maar dit is onvoldoende. Als dit is wat ze te bieden hebben zal de internationale gemeenschap ongetwijfeld tegen Rusland zeggen dat ze het net zo goed kunnen laten."

De Syrische oppositie had vanaf het begin af aan twijfels bij deze aankondiging, zei Van Hoorn vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. De oppositie hield er rekening mee dat de Russische luchtmacht tijdens die gevechtspauzes andere plaatsen in Syrië zou bombarderen, bijvoorbeeld Idlib. 

Daarnaast kan je erop rekenen dat de strijd om Aleppo de rest van de dag onverminderd doorgaat, zei Van Hoorn. "De Russen en de Syrische regering willen de doorbraak ongedaan maken die de rebellen het afgelopen weekend tot stand brachten tussen het door hen beheerste Oost-Aleppo en hun gebieden ten westen van de stad. Dus zul je zien dat de strijd ongemeen hard doorgaat." 

Van Hoorn denkt dat de gevechtspauze ook voor het Russische imago in de rest van de wereld is bedoeld. "De afgelopen 24 uur zijn er enorm veel bombardementen in het oosten van de stad gemeld. Op het moment dat je dat doet en je krijgt het verwijt dat je onvoldoende oog hebt voor de belangen van de burgers en humanitaire nood, dan heb je daar last van. Dan kun je maar beter proactief een gevechtspauze voorstellen." 

Reuters
Een tank van de oppositietroepen bij de strijd vorige week

Aleppo telde voor het uitbreken van de oorlog in Syrië meer dan 2,5 miljoen inwoners. Nu zijn dat er naar schatting nog zo'n 2 miljoen. De VN-coördinator voor noodhulp zei gisteren al dat hulporganisaties een gevechtspauze van minimaal 48 uur nodig hebben om goederen af te leveren en mensen te evacueren.

In Oost-Aleppo, dat in handen is van de rebellen, heerst een gebrek aan alles, zei Van Hoorn. West-Aleppo is in handen van de regeringstroepen. "Daar is het wat minder droevig gesteld". Maar West-Aleppo is sinds het afgelopen weekend bijna helemaal omsingeld door rebellen. De voedselprijzen zijn sindsdien omhoog gegaan.

In beide delen van de stad is de elektriciteit uitgevallen. Wat hulpverleners het meest zorgen baart, is dat er sinds vier dagen in de hele stad geen schoon drinkwater meer te krijgen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl