Het (verrassende podium van de 100 meter vrije slag: Pieter Timmers (l), Kyle Chalmers (m) en Nathan Adrian AFP

Ronald Gaastra heeft zijn kandidatuur als technisch directeur van de Nederlandse zwembond KNZB nog maar weer eens onderstreept. De bondscoach van de Belgische zwemmers wil nadrukkelijk de opvolger worden van Joop Alberda, die vorige maand opstapte wegens verschil van inzicht binnen het bestuur.

De 57-jarige Nederlandse trainer heeft deze Spelen al voor een enorme verrassing gezorgd. Zijn pupil Pieter Timmers veroverde vannacht zilver op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Met die recente prestatie op zijn palmares zet hij zijn kandidatuur kracht bij. 

Twintig jaar geleden leidde hij Frédérik Deburghgraeve in Atlanta ook al naar een historische prestatie: olympisch goud op de 100 meter schoolslag.

Ronald Gaastra sporza.be

"Een medaille is altijd al het doel geweest", zegt Gaastra over Timmers. "Dat is iets Hollands, in België zeggen ze niet zo snel dat ze voor goud gaan. Maar ik ben en blijf een Nederlander. Je kan alleen hoog eindigen als je hoog mikt."

Onafhankelijk werken

Na de Spelen vertrekt hij als bondscoach bij de Belgen. Gaastra heeft de ambitie om na 27 jaar weer terug te komen naar Nederland. Tot 1989 was hij werkzaam bij zwemclub Maastricht (MZ&PC) en Den Bosch (BZV). Tijdens de EK zwemmen eerder dit jaar in Londen voerde hij al gesprekken over zijn beoogde positie met de algemeen directeur van de KNZB, Jan Kossen.

Gaastra heeft wel een belangrijke eis: hij wil onafhankelijk kunnen werken, zoals Jacco Verhaeren voorheen ook deed bij de zwembond. Het systeem met een directeur die over alle zwemtakken gaat en daaronder een aparte bondscoach, ziet hij niet zitten.

Frédérik Deburghgraeve ANP

Slechte Spelen

De teleurstellende prestaties van de zwemploeg in Rio hebben volgens de Brabander dan ook te maken met de interne strubbelingen bij de KNZB. "Ze hebben een moeilijke aanloop gehad met conflicten links en rechts. Die 'rimpels' waren al langer zichtbaar en dat werkt door..."

Maar het is niet enkel kommer en kwel bij de Nederlandse ploeg. Sterker nog, het ziet er volgens Gaastra best goed uit: "Er staan goede trainers aan het blok en er liggen goede zwemmers in het bad. Talenten als Marrit Steenbergen en Maarten Brzoskowski gaan over vier jaar scoren op de Spelen, daar hoeft Nederland zich geen zorgen over te maken."

STER reclame