'Duitse arts moet zwijgplicht schenden bij terreurplannen'

Grenscontrole in Duitsland AFP

De Duitse regering lanceert vandaag een pakket aan nieuwe veiligheidsmaatregelen. Minister De Maizière (CDU) wil onder meer tornen aan het medisch beroepsgeheim, berichten Duitse media. Artsen moeten gaan waarschuwen als ze vermoedens hebben dat iemand een misdrijf wil plegen.

Het is een van de maatregelen die zouden volgen op de recente reeks van aanslagen in Duitsland. De Maizière wilde gisteren nog niets bevestigen en verwees naar de presentatie, die vandaag rond het middaguur wordt verwacht.

Medici in Duitsland hebben nu nog de plicht om te zwijgen over informatie die patiënten delen, behalve als er direct levens in gevaar zijn. De Maizière wil dat het medisch beroepsgeheim nog verder wordt 'versoepeld'. 

Een ander plan is om criminele buitenlanders en afgewezen asielzoekers sneller uit te zetten. Daar lijkt dit jaar al een begin mee gemaakt te zijn. Duitsland heeft dit jaar veel meer vluchtelingen aan de grens geweigerd dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De Maizière wil ook 15.000 extra politieagenten en meer videobewaking op straat. 

In verschillende deelstaten wordt verder gesproken over een boerkaverbod, maar of De Maizière ook daarop in zal gaan is onduidelijk. 

STER Reclame