Moet-ie nou tevreden zijn of niet? Tom Dumoulin weet het niet zo goed na de zilveren medaille die hij aan de olympische tijdrit heeft overhouden. Hij was immers voor goud naar Brazilië afgereisd. Sterker, de wielrenner had zijn hele seizoen erop afgestemd. 

De polsbreuk die hij in de Tour de France opliep, gooide echter zijn voorbereiding danig in de war. Er was zelfs twijfel of hij wel zou kunnen starten in de race tegen de klok in Rio de Janeiro. "Iedereen zegt dat ik hier supertrots op moet zijn. Dat ben ik ook wel. Maar nu overheerst toch wel de teleurstelling. Als ik Cancellara met dat goud zie zwaaien, ja, dat had ik ook gewild." 

Maar aan de Zwitserse winnaar viel niet te tippen. "Ik had geen 47 seconden sneller kunnen rijden, zeker niet vandaag. Ik heb misschien wat foutjes gemaakt, maar ik was ook wat voorzichtig in de eerste ronde, omdat ik de pols in de training niet vol heb kunnen belasten. Daar moest ik even aan wennen. Maar pijn had ik niet, ik zat onder de pijnstillers."

Het was toch wel een stressvolle tijd die hij achter zich heeft liggen, bekent de 26-jarige coureur. "Ik ben heel blij dat het erop zit. De afgelopen tweeënhalve week was echt niet makkelijk. Maar ik heb gemerkt dat ik wel heel erg goed ben in het handelen van die stress in zo'n evenement."

Van twijfel was zeker geen sprake bij Tourwinnaar Chris Froome, die net als vier jaar geleden het brons omgehangen kreeg. En dat stemde de Brit uiterst tevreden. "Het is voor mij een geweldige manier om het seizoen voort te zetten, na de Tour." 

Ook Dumoulin had sterk gereden, vond Froome. "Zeker na zijn verwondingen in de Tour de France. Het is knap dat hij mee kon doen voor het eremetaal. Hij hoeft ook niet al te teleurgesteld te zijn. Fabian was vandaag de sterkste. Zilver is ook speciaal."

STER reclame