Afgelopen juli werd er nog in Baltimore gedemonstreerd tegen politiegeweld
NOS Nieuws

Justitie VS: politie Baltimore discrimineerde jarenlang zwarten

De politie van de Amerikaanse stad Baltimore heeft jarenlang zwarten routinematig gediscrimineerd en illegaal vastgehouden. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie werden zwarten buitenproportioneel vaak het doelwit van de politie en werd er buitensporig veel geweld tegen hen gebruikt. Het ministerie deed het onderzoek naar aanleiding van de dood van Freddy Gray in een politiebusje vorig jaar.

Politiechef Davis zegt dat de politieagenten die de regels hebben geschonden zijn ontslagen. Volgens het ministerie van Justitie hebben de schendingen de relatie met de gemeenschap ernstig beschadigd.

Burgemeester Rawlings-Blake laat weten dat het politiekorps hervormingen doorvoert naar aanleiding van het onderzoeksrapport. In het verslag staan grote hervormingen beschreven over het beleid, de training en de verslaglegging van de politie.

'Politie Baltimore discrimineerde jarenlang zwarten'

In Baltimore werden volgens het rapport systematisch meer zwarte Amerikanen aangehouden dan Amerikanen met een andere huidskleur. In bijna 85 procent van de aanhoudingen in het verkeer in Baltimore ging het om zwarte bestuurders. Van de 410 mensen die tussen 2010 en 2015 meer dan tien keer zijn aangehouden, was 95 procent zwart. Veel van hen zouden zonder aanleiding publiekelijk zijn gefouilleerd.

Wanneer er geen reden was voor de aanhoudingen zouden leidinggevenden de opdracht hebben gegeven om aanklachten te verzinnen.

Het onderzoek van het ministerie van Justitie beperkt zich niet tot Baltimore. Onder andere in Chicago, Cleveland, Albuquerque, Ferguson en Missouri zijn vergelijkbare onderzoeken begonnen.

Hevige rellen

Freddie Gray overleed vorig jaar nadat in een politiebusje zijn nek was gebroken na zijn arrestatie. De familie van Gray twijfelde aan de verklaring van de politie over zijn dood.

Na de begrafenis braken er hevige rellen uit in Baltimore. Na een golf van moorden werd de noodtoestand in de stad uitgeroepen. De politiechef werd na de moordgolf ontslagen.

Naar aanleiding van de dood van Gray werden zes agenten aangeklaagd. Geen van hen is uiteindelijk veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl