Door de blokkade is het erg rustig aan de normaal drukke grensovergang Bram Vermeulen/ NOS

Normaal is het razend druk aan grensovergang Beitbridge tussen Zuid-Afrika en Zimbabwe. Nu is er bijna niemand, merkt correspondent Bram Vermeulen. Er wordt gestaakt en de grens wordt geblokkeerd uit protest tegen Robert Mugabe. De Zimbabwaanse president heeft importrestricties opgelegd aan zijn eigen volk. Daarmee probeert hij de instortende economie in zijn land te redden. 

De economische situatie in Zimbabwe is slecht sinds in 2009 de Amerikaanse dollar het officiële betaalmiddel werd. Daardoor werd het leven voor de Zimbabwanen onbetaalbaar en gingen ze massaal inkopen doen in het goedkopere Zuid-Afrika. De regering zag de inkomsten teruglopen en verbood de import van goederen uit het buurland.

Grensblokkade als protest in Zimbabwe

Het verbod zette kwaad bloed bij actiegroepen, die hebben opgeroepen tot een complete sluiting van de grenzen. "Uit protest tegen de onrechtvaardige wet van Mugabe. En alle vervoerders en betrokkenen steunen ons van harte", zegt een actievoerder tegen Vermeulen.

Aan de Zuid-Afrikaanse kant ligt dat anders. Grenshandelaar Welcome Ndlovu: "Als ze willen dat hun president opstapt dan moeten ze op een andere manier demonstreren. Niet met stakingen." 

Het kost de handelaren geld vertelt hij. "Vrachtwagens kunnen er niet meer door. Vergeet niet dat onze trucks ook naar Zambia, Congo en Malawi gaan."

Het zijn niet de eerste protesten tegen de president die al 36 jaar regeert. Maar zijn tegenstanders geloven dat dit keer alles anders is. "Als we de protesten nu doorzetten, komt iedereen samen om ons land te bevrijden van de gekte van Robert Mugabe", zegt een actievoerder.

Protest aan de grensovergang tussen Zuid-Afrika en Zimbabwe Bram Vermeulen/ NOS

STER reclame