"Ik denk dat jullie het wel gezien hebben, hè?" Ellen van Dijk begrijpt wat na haar olympische tijdrit het gespreksonderwerp zal zijn als ze de NOS-microfoon voorgehouden krijgt.

De specialiste leverde een puike race af. "Ik deed alles goed. Op één ding na. En dat kost mij hier een medaille", beseft de 29-jarige wielrenster, terwijl ze tegen de tranen vecht. 

Op de eerste klim, nog voordat er tien kilometer van de in totaal 29,7 kilometer waren afgelegd, stuurde Van Dijk in een binnenbocht plots de berm in. "Ik weet zelf niet precies wat er gebeurde. Ik denk dat ik een windvlaag in mijn voorwiel kreeg. En toen vloog mijn stuur iets naar rechts. Ik dacht: o shit, nu rijd ik de berm in." 

Tot overmaat van ramp raakte ze enigszins verstrikt in het struikgewas. "Het enige wat ik dacht was: eruit, en zo snel mogelijk weer verder. En toen moest ik het proberen uit te schakelen, want het was nog twintig kilometer."

Terwijl het incident, dat haar twintig seconden oponthoud kostte, door haar hoofd bleef spoken, hervond ze haar ritme om uiteindelijk als vierde te eindigen. Op slechts elf seconden van landgenote Anna van der Breggen, die het brons voor zich opeiste, en ook maar 22 tellen achter olympisch kampioene Kirstin Armstrong. Een zure constatering. 

"Ik had nooit durven dromen van een medaille hier, omdat ik dacht: het is mijn parcours niet, dit is niet op mijn lijf geschreven. Tot van de week. Ik voelde mij echt goed en durfde voor het eerst te dromen van een medaille. Ik heb gedroomd dat ik zilver won. Ik dacht: het kan gewoon, ik ga er gewoon voor. Ik had vandaag ook de juiste mindset. Maar ik maak één hele stomme fout. Dat is het zo vergooi is eeuwig, eeuwig, eeuwig zonde."

De eindstand van de olympische tijdrit voor vrouwen NOS

STER reclame