1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Eon verliest opnieuw miljarden op 'vuile' energie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Opnieuw moet het Duitse energiebedrijf Eon een miljardenverlies incasseren. Het verlies van 3 miljard euro in de eerste helft van dit jaar komt doordat Eon opnieuw miljarden heeft moeten afschrijven op de kolen- en gascentrales. Het is niet de eerste keer dat Eon miljarden afschrijft op bestaande centrales.

Vorig jaar boekte het energiebedrijf het grootste verlies ooit, toen het 8,8 miljard euro moest afschrijven op kolen- en gascentrales. In het tweede kwartaal is nog eens 3,9 miljard euro afgeschreven.

De stroomprijs is historisch laag door de snelle opkomst van schone en gesubsidieerde wind- en zonne-energie. Daardoor leveren de bestaande elektriciteitscentrales van Eon bijna niets meer op. Andere energiereuzen zoals RWE en Vattenfall hebben hetzelfde probleem.

Vuile onderdelen

Er is een transformatie gaande in de energiewereld, zo vertelde de topman van Eon eerder. Door het bedrijf op te splitsen in een 'schoon' en een 'vuil' gedeelte, probeert hij de problemen het hoofd te bieden. De kolen-, kern- en gascentrales worden ondergebracht in een apart bedrijf dat Uniper gaat heten. Die losse tak wordt naar verwachting in september naar de beurs gebracht. De vraag is hoeveel beleggers voor deze 'vuile' onderdelen van Eon over hebben. Eon denkt dat ze zo'n 15,5 miljard euro opbrengen.

Als de vuile onderdelen zijn afgestoten moet het ook makkelijker worden voor Eon om geld op te halen. Nu heeft het bedrijf een schuldenberg van 24,8 miljard euro, waardoor het niet zomaar nieuwe leningen krijgt. Ook keren grote investeerders, zoals pensioenfondsen, zich de laatste tijd steeds meer af van fossiele energie.

Eon is actief in dertig landen en er werken ruim 42.000 mensen. In Nederland levert Eon vooral stroom aan het bedrijfsleven. Eon is hier actief sinds 2000, toen Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EHZ) werd gekocht. Begin dit jaar opende Eon nog een splinternieuwe kolencentrale op de Maasvlakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl