Noël van 't End: alles voor het judo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het leven van de 25-jarige Van 't End draait om judo. Hij komt uit een judogezin en zijn vriendin is geen onbekende in het wereldje, de Française Clarisse Agbegnenou, in 2014 wereldkampioene in de klasse tot 63 kilogram. 

In het filmportret geeft Van 't End de kijker inzicht in het monomane leven dat hij leidt. De reportage toont aan hoezeer hij bezeten is van zijn sport, welke ambities hem drijven en vooral ook de twijfels die hem zo nu en dan bekruipen.  

Van 't End ging voor zijn sport in Haarlem wonen. Om te trainen bij Kenamju. Studeren of werken is voor later. "Ik kies niet voor de veilige weg. Voor judo laat ik alles. Ik moet gaan strijden. Ik moet winnen. Ik kan niet verliezen. Na het judo komt het relaxte leven."

Zijn opofferingen hebben Van 't End naar de Spelen in Rio de Janeiro gevoerd. En daar blijft het niet bij als het aan hem ligt. "Hoe kon ik denken aan olympisch kampioen worden? Het was een droom. Die kon geen werkelijkheid worden, was geen doel. Nu is het een doel geworden."

STER reclame