Rode Kruis: te weinig sporters hebben ehbo-kennis

Weinig mensen hebben kennis van EHBO ANP

Amateursporters weten te weinig van ehbo, eerste hulp bij ongelukken. Volgens het Rode Kruis lopen andere sporters en toeschouwers daardoor onnodig risico op blijvend letsel. Ook onder de toeschouwers zijn maar weinig mensen die ehbo kunnen verlenen. Drie procent van de Nederlanders heeft een geldig ehbo-diploma.

Een verkeerde manier van eerstehulpverlening kan een blessure verergeren en zelfs blijvende schade veroorzaken. Vooral bij letsel aan de nek of wervels en botbreuken doet een verkeerde behandeling meer kwaad dan goed. In het ergste geval kan een tweede botbreuk of een verlamming ontstaan, waarschuwt het Rode Kruis.

Tips

De hulporganisatie roept de negen miljoen sporters in Nederland en de bezoekers van amateurwedstrijden op zich beter voor te bereiden op hulp bij blessures. De organisatie heeft ehbo-instructies voor de zeven meest voorkomende sportletsels gemaakt en gaat deze via sociale media en de ehbo-app verspreiden.

De meest voorkomende sportletsels zijn bewusteloosheid, een huidwond, een botbreuk, een verstuiking of kneuzing of hoofd-, nek- en wervelletsels.

4,7 miljoen blessures

Uit de laatste cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2014 naar schatting 4,7 miljoen sporters in Nederland een sportblessure opliepen.

De vijf sporten met het grootste aantal blessures zijn: veldvoetbal, hardlopen, fitness, tennis en volleybal. 

STER Reclame