Groen water ontsiert schoonspringfinale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De kwaliteit van het olympisch water is al geregeld onderwerp van discussie geweest, maar daarbij ging het vooral over de beroemde baai van Rio de Janeiro. 

Nu zorgt echter ook het water in het zwembad voor gefronste wenkbrauwen. Bij de finale van het synchroonschoonspringen van de 10-meterplank voor vrouwen kleurde het water dinsdag namelijk ineens niet helder blauw, zoals in de voorgaande dagen, maar smoezelig groen. Het contrast met het ernaast gelegen waterpolobad was groot. 

"Ermmm...what happened?!"

De Britse schoonspringer Tom Daley pakte maandag bij de mannen nog een bronzen medaille op het onderdeel toren synchroon. In een fris blauw bad. Zijn verbazing was vandaag groot bij het kijken van de vrouwenfinale, zo bleek uit zijn tweet: "Ermmm...what happened?!"

Een gerechtvaardigde vraag. Hoe kwam dat water zo groen? "We weten niet wat er exact is gebeurd,” zei woordvoerder Mario Andrada van het organisatiecomité van Rio 2016. “De testresultaten waren precies dezelfde als in de voorgaande dagen, toen het bad blauw was.”

“Als de kleuren groen en geel waren geweest, had ik wel een verklaring”, grapte hij, verwijzend naar de kleuren van Brazilië. 

Algen?

De Canadese teamleider Mitch Geller dacht aan algen, die zich in warme en zonnige omstandigheden snel vermenigvuldigen. "Het leek gedurende de dag steeds erger te worden. Ik denk dat het schoonmaakfilter van het bad stuk is."  

Tom Daley en partner Daniel Goodfellow op maandag in het blauwe water EPA

“Geen gevaar voor de duikers, maar geen mooi gezicht voor de olympische TV-uitzendingen”, reageerde FINA-directeur Cornel Marculescu. Hij kon niet garanderen dat het bad in de komende dagen weer helder blauw wordt.

Slecht zicht

Niet alleen was het water groen, maar ook minder helder. Daardoor konden de zwemmers de bodem minder goed zien. De Britse schoonspringster Tonia Couch, die met Lois Toulson vijfde werd, zei dat ze zelfs haar partner onder water niet kon zien. 

Chen Ruolin en Huixia Liu EPA

Pandelela Rinong begreep de ophef niet. "Waarom praat iedereen over het water?" zei de Maleisische, die met Cheong Jun Hoong zilver pakte. "Het is heel normaal voor een buitenbad. Geen probleem.” 

Weer goud voor Chen  

Ook winnares Chen Ruolin zei dat ze geen last had van de kleurverandering. Maar zij had in het groene water dan ook haar derde gouden medaille op rij op dit onderdeel gepakt en haar vijfde olympisch goud in totaal.

STER reclame