Huite Zonderland (links) kijkt bij de EK van 2015 naar Yuri van Gelder
NOS Sport

Vader Zonderland roept op tot hulp voor Van Gelder

Yuri van Gelder verdient hulp en nazorg van de turnbond. Dat is althans de mening van Huite Zonderland, de interim-voorzitter van de turnbond KNGU en vader van Epke.

"Ik vind het heel relevant om daar goed over na te denken. Persoonlijk zeg ik: hij heeft hulp nodig", zegt Huite Zonderland tegen de NOS.

Hij is sinds eind juli, toen voorzitter Jos Geukers onder druk van de ontevreden bondsraad gedwongen werd te vertrekken, interim-voorzitter van de turnbond KNGU. Zonderland heeft in Rio, waar hij niet in functie is, het drama rond de verwijdering van Yuri van Gelder met verbijstering gadegeslagen.

"Verschrikkelijk. Ik vind het een ramp. Onbegrijpelijk", laat hij aan de NOS weten. "Dan sta je toch in die finale. Jaren naartoe gewerkt en dan krijg je het bericht dat hij eruit is gehaald. Ik had hem zó graag aan die ringen willen zien."

Zonderland veroordeelt het gedrag van Van Gelder, die zondagochtend om 06.00 uur luidruchtig en in beschonken toestand terugkeerde in het olympisch dorp en daarom op voorspraak van de KNGU uit TeamNL werd gezet.

"Hij staat hier in de etalage. Iedereen kijkt naar hem. Daar hoort gewoon goed gedrag bij. En hij had zich net geplaatst voor de finale. Dan is dit (een avond flink stappen, red.) een heel slecht begin van de weg naar die finale."

Bescherming

Door zijn cocaïneverslaving kwam Van Gelder in het verleden al vaker in de problemen. Dat werpt de vraag op of de ringenspecialist niet tegen zichzelf in bescherming had moeten worden genomen? "Achteraf is die vraag terecht", zegt Zonderland. "We hebben tenslotte al een hele periode van herstel gehad."

Yuri van Gelder is weer terug in Nederland en werd vandaag gespot bij een tankstation bij Breukelen langs de A2

"We hebben hem destijds niet laten vallen", gaat Zonderland verder. "Maar ik weet niet precies in hoeverre hij nu afspraken heeft overtreden. Met of zonder kennisgeving van die afspraken."

Diep gat

Of de turnbond nazorg zal bieden aan Van Gelder is nog niet bekend, maar voor Zonderland staat in ieder geval vast dat zulks absoluut gewenst is. "Persoonlijk vind ik van wel, maar daar heb ik nog niemand over gehoord. Deze jongen valt in zo'n diep gat. Wat kun je nog in zijn richting doen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl