Premier Rutte in gesprek met vertegenwoordigers van het Iraakse leger NOS

Premier Rutte heeft een bezoek gebracht aan Irak. In Bagdad ontmoette hij de Iraakse premier Haider al-Abadi en bracht hij een bezoek aan het trainingskamp van de Nederlandse militairen.

Later reisde de premier naar Erbil, waar hij ook Nederlandse troepen bezocht en sprak met minister-president Barzani van de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak. Onderwerp van gesprek was onder meer een offensief op Mosul, de grootste stad in de regio, die in handen is van IS.

Trainingen

Nederland steunt met Europese bondgenoten en de VS de strijd van de Iraakse regering tegen Islamitische Staat. Zo'n 150 Nederlandse militairen geven trainingen aan Iraakse special forces en aan de peshmerga's, de Koerdische strijders in het noorden.

"Het is cruciaal dat we dit doen in de strijd tegen IS", zegt Rutte. "Dit moet op geen enkele manier onderschat worden." De premier hoopt dat de situatie in Irak mede door de Nederlandse inzet zal verbeteren, ook na de strijd tegen IS. "Al zal het niet meteen Zwitserland worden."

Rutte in Irak: Nederlandse missie belangrijk

De missie begon in 2014 en werd eerder al met een jaar verlengd tot 1 oktober 2016.  Het kabinet moet nog beslissen over een eventuele nieuwe verlenging. 

Een half jaar geleden brachten de ministers Hennis en Asscher een bezoek aan de Nederlandse militairen.

STER reclame