NOS Nieuws Buitenland

Irom Sharmila staakt hongerstaking van zestien jaar

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Indiase hongerstaker: ik zal dit moment nooit vergeten

De Indiase Irom Sharmila is na zestien jaar gestopt met haar hongerstaking. De activiste van 44 nam voor het oog van tientallen camera's een likje honing en brak daarna in tranen uit. "Ik zal dit moment nooit vergeten", zei ze.

Sharmila, die ook wel de Iron Lady of Manipur wordt genoemd, begon haar hongerstaking in november 2000. Ze protesteerde tegen misdragingen van militairen in de onrustige deelstaat Manipur. Directe aanleiding was de moord op tien burgers in het dorp Malom, nadat militairen daar waren aangevallen. Grootste pijnpunt voor Sharmila is een omstreden wet, die het Indiase leger vergaande bevoegdheden geeft om op te treden in onrustige regio's.

Dwangvoeding

De activiste werd opgepakt en jarenlang vastgehouden in een gevangenisziekenhuis. Daar kreeg ze onder dwang sondevoeding via haar neus. Dat moest voorkomen dat ze zou verhongeren.

Twee weken geleden kondigde ze zelf aan dat ze weer zou gaan eten. Een rechter heeft haar nu op borgtocht vrijgelaten.

Sharmila wil wel doorgaan met haar strijd. Ze kondigde aan dat ze de politiek in wil en in 2017 meedoet aan de deelstaatverkiezingen in Manipur. "Ik wil de premier van Manipur worden, om een positieve verandering te brengen", aldus Sharmila.

STER reclame