EPA
NOS Nieuws

Lichaam overleden Roemeense koningin in Boekarest aangekomen

Het lichaam van de overleden Roemeense koningin Anne is met groot ceremonieel vertoon ontvangen op de luchthaven van Boekarest. De vorstin overleed op 1 augustus in Zwitserland waar ze met de in 1947 onttroonde koning Michaël in ballingschap leefde. Hij heeft een te zwakke gezondheid om bij de begrafenis van zijn vrouw te zijn.

Vier van hun vijf kinderen zijn wel meegevlogen. Roemeense militairen droegen de kist naar een rouwauto terwijl de Roemeense militaire kapel speelde.

De 92-jarige koningin wordt eerst opgebaard in het vroegere woonpaleis van de Roemeense vorsten in de plaats Sinaia, ten noorden van de hoofdstad. De begrafenis is zaterdag in Curtea de Argeș, in het midden van Roemenië.

Gevlucht

Anne en Michaël ontmoetten elkaar in 1947 bij het huwelijk van de Engelse kroonprinses Elizabeth en Philip Mountbatten. De communisten hadden Michaël toen net gedwongen afstand te doen van de troon. Hij was naar Zwitserland gevlucht.

Toen de vorstin 70 jaar was, zette ze voor het eerst voet op Roemeense bodem.

De Roemeense president Klaus Iohannis noemde Anne "een van de belangrijkste symbolen van wijsheid, waardigheid en moreel gedrag". Hij prees haar in een verklaring omdat ze volgens hem stond voor toewijding, fatsoen en liefde voor Roemenië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl