EPA
NOS Nieuws

Poetin en Erdogan bezegelen 'vrede'

De eerste ontmoeting in maanden tussen de presidenten Poetin en Erdogan is volgens de Turkse delegatie in een zeer positieve sfeer verlopen. De betrekkingen waren in juni al verbeterd, toen Turkije excuus aanbood voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig aan de Turks-Syrische grens eind vorig jaar.

Het gesprek van vandaag in Sint-Petersburg kwam neer op de bezegeling van de herstelde relatie tussen Turkije en Rusland. Poetin en Erdogan spraken eerst anderhalf uur apart met elkaar. Daarna werden Russische en Turkse delegaties in de onderhandelingskamer in het Konstantinovski-paleis toegelaten.

Rusland beschreef het neerhalen van het gevechtsvliegtuig destijds als "een verachtelijke dolksteek in de rug". De Russen verbraken de betrekkingen met de Turken, stelden economische sancties in en beperkten het toerisme naar Turkije drastisch.

Nu is afgesproken om de betrekkingen weer te herstellen. Dit betekent onder anderen dat de samenwerking bij de aanleg van de aardgaspijplijn tussen Rusland en Turkije weer wordt opgepakt en dat het verbod op de invoer van Turkse producten voor het eind van het jaar wordt opgeheven.

Poetin en Erdogan bezegelen 'vrede'

Ook is afgesproken samen te werken op het gebied van defensie. En er komen gesprekken om Russische chartervluchten versneld weer naar Turkije te laten gaan. Het Turkse toerisme werd hard geraakt door de Russische sancties.

Het bezoek van Erdogan wordt in het Westen gezien als een toenadering tot Rusland die president Erdogan goed uitkomt gezien de gespannen relatie met de westerse bondgenoten.

In de Europese Unie gaan bijvoorbeeld steeds meer stemmen op om de besprekingen met Turkije over toetreding tot de EU stop te zetten. De Oostenrijkse kanselier zei donderdag dat de toetredingsgesprekken met Turkije moeten worden beëindigd. Vandaag zei ook de Deense regeringspartij dat die gesprekken moeten worden gestaakt.

'Vriend'

Bij het begin van de besprekingen van vandaag zei Poetin dat hij blij was om Erdogan weer te ontmoeten. Hij prees het besluit van Erdogan om naar Rusland te komen en zag er een belofte in de betrekkingen te verbeteren.

Erdogan bedankte Poetin voor diens snelle reactie na de mislukte coup in Turkije van 15 juli. "Dat telefoongesprek was belangrijk voor me", zei Erdogan. Voor zijn vertrek naar Sint-Petersburg beschreef hij Poetin als zijn vriend. Hij zei dat hij van plan was een nieuwe fase te beginnen in de betrekkingen met Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl