NOS Nieuws

PvdA en D66 na lagere groeicijfers CPB: ouderen compenseren

De PvdA en D66 vinden dat het kabinet maatregelen moet nemen om de koopkracht van ouderen in 2017 te verbeteren. Volgens de laatste CPB-cijfers komt vooral de koopkracht van ouderen en mensen met een uitkering volgend jaar onder druk te staan.

"Wat de PvdA betreft kunnen deze koopkrachtcijfers niet de uitkomst zijn op Prinsjesdag", zegt partijleider Samsom. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is het daarmee eens en constateert dat ouderen nu onevenredig hard worden getroffen.

Premier Rutte kondigde in mei al aan dat het kabinet gaat kijken naar de AOW, zorgkosten, belastingheffing en andere factoren die het inkomen van ouderen bepalen om eventueel bij te sturen als die groep er te veel op achteruit gaat. "Het is een streven, of het lukt zullen we zien in augustus", zei Rutte toen.

Brexit

Volgens het CPB zet de onzekerheid die de brexit met zich meebrengt een rem op de groei van de Nederlandse economie: mensen besteden minder geld en bedrijven investeren minder. De daling van de werkloosheid stagneert volgend jaar.

De PvdA wil dat het kabinet investeringen blijft doen om de werkloosheid verder te laten dalen. "Nu Nederland de crisis achter zich laat, is het zaak dat iedereen dat gaat merken", vindt Samsom.

Economische Zaken

Minister Kamp van Economische Zaken gaat in zijn reactie op de CPB-cijfers niet in op de compensatievoorstellen van de PvdA en D66. Hij wijst erop dat de Nederlandse economie volgens de jongste schattingen blijft groeien.

Hij is blij dat de vooruitzichten gunstig zijn en dat de werkloosheid dit jaar sterker daalt dan verwacht.

Innovatie is volgens Kamp het beste middel om de negatieve effecten van brexit te beperken.

Minimumloon

Ook de FNV heeft gereageerd op de CPB-cijfers. De vakbond vindt dat het kabinet snel wat moet doen tegen de inkomensongelijkheid.

In de reactie wordt gepleit voor bijvoorbeeld een eenmalige extra verhoging van het wettelijk minimumloon. Een andere optie is volgens de FNV om eerdere belastingverzwaringen voor ouderen en uitkeringsgerechtigden terug te draaien. "Er is voldoende geld voor dergelijke maatregelen", zegt de bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl