De Turkse minister Bozdag van Justitie
NOS Nieuws

Turkije voert druk op VS op om Gülen uit te leveren

Turkije voert bij de Verenigde Staten de druk op om de aartsvijand van president Erdogan uit te leveren. Minister Bozdag van Justitie heeft gezegd dat Washington Turkije laat vallen wanneer het weigert om de geestelijke Fethullah Gülen op een vliegtuig naar Turkije te zetten.

Volgens Erdogan zit Gülen, die in ballingschap leeft in Pennsylvania, achter de mislukte staatsgreep van 15 juli. De president zei na die couppoging dat de Gülen-beweging een separatische terreurorganisatie is.

Wederzijdse relatie

De Amerikaanse autoriteiten hebben de Turkse regering om bewijzen gevraagd. Dan pas kunnen ze beginnen aan de uitleveringsprocedure. Tot nu toe is er nog geen bewijs geleverd, zegt Washington.

"Als de VS Gülen niet naar Turkije sturen, wordt in feite de wederzijdse relatie opgeofferd aan een terrorist. Amerika is een belangrijk land en ik geloof dat het zal doen wat van een groot land wordt verwacht", zei Bozdag op de Turkse televisie.

16.000 gevangenen

De minister zei verder dat op het ogenblik 16.000 mensen worden vastgehouden in verband met de mislukte staatsgreep. Naar verwachting zal dat aantal verder stijgen, voegde Bozdag daaraan toe.

Hij vertelde verder dat de Turkse justitie momenteel de antecedenten van 7668 mensen nagaat. "Ze worden voorlopig nog niet gearresteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl