Evan McMullin
NOS Nieuws

'Presidentskandidaat McMullin kan het Trump lastig maken'

"Normaal gesproken maakt Evan McMullin geen enkele kans", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Maar bij een nek-aan-nekrace tussen Clinton en Trump kan McMullin de uitslag wel beïnvloeden." Van der Horst reageert op het nieuws dat de Republikein McMullin als onafhankelijk kandidaat gaat meedoen aan de Amerikaanse verkiezingen op 8 november.

Met libertariër Gary Johnson en Jill Stein van de Groenen is de 40-jarige McMullin de derde kandidaat die het opneemt tegen Hillary Clinton (Democraten) en Donald Trump (Republikeinen). Hoewel deze 'kleine' kandidaten doorgaans geen schijn van kans maken, kunnen ze wel van invloed zijn op de uitslag.

McMullin zou van doorslaggevend belang kunnen zijn in staten waar de Republikeinen vrijwel altijd winnen, zoals Utah en Georgia. Het Republikeinse anti-Trumpkamp hoopt dat kiezers daar op hem stemmen, zodat hij stemmen weghaalt bij Trump. "Er zijn Republikeinen die liever Clinton zien winnen dan Trump", zegt Van der Horst.

In een aantal staten kunnen presidentskandidaten zich niet meer aanmelden. Naar verwachting doet McMullin in twintig tot dertig staten mee aan de verkiezingen.

Ralph Nader in 2000

De laatste niet-Republikein of niet-Democraat die het een presidentskandidaat lastig maakte was Ralph Nader in 2000. Hij maakte geen enkele kans op de zege, maar zat Al Gore dwars in diens strijd met George W. Bush.

Nader haalde vooral stemmen weg bij Gore, de meeste linkse van de twee grote kandidaten. Het is niet met zekerheid te zeggen, maar mogelijk heeft de deelname van Nader er toen voor gezorgd dat Gore de verkiezingen verloor.

Nader deed vier keer mee aan presidentsverkiezingen; de laatste keer was in 2008.

Ross Perot bij Larry King in 1992

Een andere bekende onafhankelijke kandidaat was Ross Perot. In 1992 haalde hij 19 procent van de stemmen, waarmee hij de succesvolste onafhankelijke kandidaat was sinds 1912. Hij snoepte heel wat stemmen af bij toenmalig president George H.W. Bush.

In 1996 probeerde Perot het nog eens, maar toen had hij minder succes. Beide keren werd Bill Clinton verkozen tot president.

De allereerste president van de VS, George Washington, is de enige onafhankelijke kandidaat die ooit de verkiezingen heeft gewonnen, maar zijn tegenstrevers in 1788 hadden eveneens geen partij. Vier jaar later won hij weer; toen wel van kandidaten met een partij.

De eerste president van de VS, George Washington

McMullin heeft nog nooit een gekozen ambt vervuld, maar krijgt steun uit het deel van de Republikeinse partij dat niet kan leven met de kandidatuur van Trump. Better for America, een politieke non-profit-organisatie die al maanden bezig is om de weg te effenen voor een conservatief alternatief voor Trump, staat achter McMullin.

Het is echter nog de vraag of McMullin genoeg steun van geldschieters kan werven om een nationale campagne te financieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl