AFP

Donald Trump heeft zijn plannen voor de Amerikaanse economie ontvouwd, tijdens een toespraak die herhaaldelijk werd onderbroken door demonstranten. Het hoogste belastingtarief gaat wat hem betreft omlaag, net als de winstbelasting voor bedrijven.

De presidentskandidaat voor de Republikeinen hoopt daarmee wat kiezers terug te winnen, zegt correspondent Wouter Zwart. "Zijn harde kern, blanke, laagopgeleide mannen, die heeft hij wel, daar hoeft hij zich geen zorgen over te maken. Maar de hogeropgeleiden dreigen weg te lopen, omdat ze gewoon bang van 'm werden", zegt Zwart. 

Retoriek

De afgelopen maanden stonden namelijk vooral in het teken van retoriek en ruzies, Trump had nog geen inhoudelijk plan gepresenteerd. De concrete plannen die Trump ontvouwde, moet die kiezersgroep wat meer geruststellen.

'Trumps plannen gaan veel geld kosten'

De plannen staan vooral in het teken van belastingverlagingen en hervorming van het stelsel. Er zijn nu zeven belastingschalen, dat moeten er drie worden. Het tarief voor de hoogste is nu 39,6 procent, Trump wil dat terugbrengen naar 33 procent. Van de belastingverlaging voor bedrijven moeten vooral kleine bedrijven profiteren.

Betogers

Trump wil bovendien miljarden dollars die nu in het buitenland gestald staan terughalen. En ook bedrijven die nu vanwege een voordeliger belastingtarief in het buitenland gevestigd zijn, moeten terug gelokt worden, inclusief de banen die daarbij horen. Trump mikt met zijn plannen ook op gezinnen met jonge kinderen: zo wil hij de belasting op kinderopvang schrappen.

De toespraak van Trump werd herhaaldelijk onderbroken door betogers. "Het leek afgesproken werk", zegt Zwart. "Er zijn er altijd wel twee of drie, maar nu moesten er wel een stuk of twaalf uit de zaal worden gezet."

Kostuums en overhemden

De toespraak van Trump is niet goed gevallen bij Hillary Clinton. Zij noemde haar rivaal een gevaar voor de Amerikaanse economie. Volgens Clinton klopt er niets van de banengroei die Trump verwacht. 

Ook het belastingvoordeel dat de Republikeinse presidentskandidaat zijn kiezers heeft beloofd, komt volgens Clinton niet goed terecht. Alleen de allerrijkste Amerikanen profiteren daarvan.  

Trump doet zich voor als aanjager van de economie, terwijl hij zelf zijn kostuums en overhemden in het buitenland laat maken, vertelde Clinton haar toehoorders. Ze waarschuwde daarom om niet op de Republikein te stemmen. "Er is geen andere Trump. De Trump die u nu ziet, is degene waarop u stemt." 

STER reclame