ANP
NOS Nieuws Buitenland Politiek

Rutte belt met May: onze relatie blijft goed

Premier Rutte heeft een telefoongesprek gevoerd met zijn Britse collega May. Ze bespraken de gevolgen van het Britse vertrek uit de EU. Op Facebook schrijft Rutte dat die gevolgen groot zijn, ook op korte termijn al. May zal de economische klappen moeten opvangen die door de referendumuitslag zijn uitgedeeld.

Toch zal de Brexit geen gevolgen hebben voor de relatie tussen Nederland en Groot-Brittannië. "Die was goed, die is goed en blijft goed, zo heb ik May verzekerd", schrijft Rutte. "Er lopen ontelbare lijnen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, historisch, cultureel en economisch."

Niet business as usual

De onderhandelingen over de uittreding zullen complex en onomkeerbaar zijn, denkt Rutte. Het is voor iedereen het best als de Britten zo snel mogelijk beginnen, al begrijpt hij dat May enige tijd neemt om de onderhandelingen voor te bereiden.

Volgens Rutte heeft de Britse uittreding ook gevolgen voor de onderlinge samenwerking van de andere EU-landen. "Het is niet zomaar business as usual." Hij wil dat er vooral concreet gesproken wordt over de toekomst van de EU.

"Nederland is niet gebaat bij toekomstvisioenen, maar bij stabiliteit en economische groei." De lidstaten moeten zich wat de premier betreft richten op de grensoverschrijdende aanpak van terrorisme en verbetering van de interne markt. Dat kan banen opleveren voor alle landen in Europa.

STER reclame