De Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ederer met minister Steinmeier (m) en de Georgische vice-premier Kumishvili
NOS Nieuws

Duitsland zoekt toenadering tot Turkije

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

Na de mislukte couppoging wil Duitsland de verhoudingen met Turkije gladstrijken. "Er is ten onrechte het beeld ontstaan dat Duitsland alleen maar kritiek heeft op de Turkse regering", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen in Berlijn.

Staatssecretaris Markus Ederer is daarom gisteravond naar Turkije gevlogen. De topdiplomaat staat bekend om zijn voorbereidende werk bij ingewikkelde vraagstukken, zoals het Duits-Franse vredesplan voor Oekraïne. Het bezoek is bedoeld om te laten zien dat Duitsland solidair is met de Turkse regering. "Het is belangrijk om met de Turken in gesprek te komen, en niet via megafoons of media met elkaar te praten", aldus de woordvoerder.

Verstoorde verhoudingen

De verhoudingen tussen Duitsland en Turkije zijn al langer verstoord. Dat begon met de aangifte van Erdogan tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, vanwege diens smaadgedicht. Wat volgde was woede over het erkennen van de Armeense genocide door de Duitse Bondsdag. En vorige week werd de vervanger van de Duitse ambassadeur nog op het matje geroepen omdat Erdogan van de hoogste Duitse rechter niet via een live-verbinding de demonstranten in Keulen mocht toespreken.

Van hun kant klaagden de Turken dat Europa weinig solidariteit toonde na de mislukte couppoging.

Turkije en de EU

Dit weekend al liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zich verzoenend uit over Turkije. Oproepen van onder meer Oostenrijk om te stoppen met gesprekken over EU-toetreding wees hij van de hand. Ook vice-kanselier Sigmar Gabriel (SPD) sloot zich daarbij aan en zei elke gesprekskanaal met de Turken open te willen houden: "Het heeft geen zin om te doen alsof we met deze moeilijke buurman niet verder moeten."

Doodstraf

De Duitse steun voor de Turkse regering is niet onbegrensd. Wanneer Turkije echt de doodstraf invoert is praten over EU-toetreding volgens Gabriel "zinloos". En staatssecretaris Ederer zal bij zijn bezoek ook eisen dat Turkije de mensenrechten in het oog houdt bij de afwikkeling van de coup.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl