Eythora Thorsdottir en de zusjes Lieke en Sanne Wevers hebben zich bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro naar een individuele finaleplaats geturnd. Als kers op de taart is daar voor de vrouwenploeg ook een plek in de landenfinale bijgekomen.

Sterk optreden Oranje-turnsters in kwalificatie Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Thorsdottir, die door een uitglijder na haar laatste serie op vloer een vol punt verspeelde, gaat op de 'geschoonde lijst' als zevende naar de meerkampfinale en Wevers als vijftiende. De beste 24 turnsters uit de kwalificatie - met een maximum van twee turnsters per land - plaatsten zich voor de eindstrijd. Die is donderdag 11 augustus.

Sanne Wevers deed goede zaken op balk, het toestel dat haar vorig jaar bij de WK zilver opleverde. Ze eindigde in het balkklassement met 15,066 punten als vierde, achter de Amerikaanse wereldkampioene Simone Biles (15,633), haar landgenote Lauren Hernandez (15,366) en de Braziliaanse Flavia Saraiva (15,133). De top-8 strijdt maandag 15 augustus om de medailles.

Als klap op de vuurpijl werd ook een plaats in de landenfinale veroverd. De Nederlandse vrouwen waren na hun ronde langs de vier toestellen uitgekomen op de zevende plaats met 171,929 punten. Dat totaal stemde bondscoach Gerben Wiersma al zeer tevreden. "Vooraf zeiden we: een teamscore van 170 is goed en het zou waanzinnig zijn als we 172 aantikken." 

Of het genoeg was om in de top-8 te blijven was nog even afwachten. Maar toen de laatste rookwolken in de turnhal waren opgetrokken, bleek de Oranje-equipe, waarin Céline van Gerner zich ondanks haar blessure een meer dan bruikbare kracht toonde en ook Vera van Pol een aandeel had, alleen nog door Japan gepasseerd te zijn.

Het eveneens hoger ingeschatte Canada kwam 0,168 punt tekort om Oranje voorbij te streven. De teamfinale is dinsdag. 

STER reclame