Een stembusmedewerker laat een biljet zien van iemand die voor de grondwet heeft gestemd

Thaise kiezers steunen nieuwe grondwet militaire machthebbers

De Thaise bevolking heeft in een referendum voor een nieuwe grondwet gestemd die een blijvende invloed van het leger garandeert. Na het tellen van 90 procent van de stemmen staat het ja-kamp op 62 procent, heeft de kiescommissie bekendgemaakt. 58 procent stemde "ja" op de vraag of een benoemde senaat de premier moet aanwijzen.

De nieuwe grondwet is opgesteld door een comité dat was aangesteld door de militaire junta. De militairen stelden de oude grondwet buiten werking toen zij in 2014, na maanden van politieke onrust en geweld, de macht overnamen.

Invloed

De nieuwe grondwet voorziet in de komst van een burgerregering die wordt gecontroleerd door het leger. Veel noodmaatregelen die de junta na de staatsgreep heeft ingevoerd blijven van kracht. Een benoemde senaat met daarin vertegenwoordigers van het leger en de geheime dienst krijgt veel invloed. Bovendien komt er een overgangsperiode van vijf jaar voor het land terugkeert naar een burgerregering.

Dat de meerderheid van de kiezers voor de nieuwe grondwet stemt, komt onder meer doordat het leger na de staatsgreep stabiliteit heeft gebracht. Toch is het de vraag of de meeste Thai erachter staan. De opkomst was slechts 55 procent en tegenstanders van de grondwet mochten geen campagne voeren en konden hun stem nauwelijks laten horen.

Militaire macht

De militairen hadden nieuwe verkiezingen beloofd als de bevolking voor de wet zou stemmen. Dat betekent geenszins dat het leger z'n invloed verliest, zegt NOS-correspondent Michel Maas. "De grondwet legaliseert de macht van de militairen. In het voorstel staat bijvoorbeeld dat het leger na de verkiezingen het laatste woord heeft bij de benoeming van de premier en de andere ministers."

Volgens de correspondent zitten veel mensen niet op de nieuwe grondwet te wachten "en al helemaal niemand op een militaire regering die tot in lengte van jaren hier de dienst zal uitmaken."

De Thai willen geen land waar een generaal straks bepaalt wat er gebeurt

NOS-correspondent Michel Maas

De meeste inwoners willen rust en orde. "Er is de afgelopen jaren al genoeg chaos in Thailand geweest. Ze willen die rust het liefste bereiken via een normale, democratische weg. Ze willen geen land waar een generaal straks bepaalt wat er gebeurt."

Maas verwacht dat het voorlopig rustig blijft, aangezien het leger elke vorm van protest de kop indrukt. Toch vrezen veel mensen dat de onrust op den duur weer zal toenemen. "Alle mensen die ik heb gesproken, zeggen dat dit hoe dan ook slecht voor Thailand zal zijn. Deze grondwet is een recept voor geweld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl