Eljero Elia juicht na de tweede Rotterdamse treffer
NOS Voetbal

Makkelijke middag voor Feyenoord in Groningen

Feyenoord heeft voor de zevende keer in acht jaar z'n openingsduel gewonnen. De sterke Rotterdammers boekten bij een slap FC Groningen een knappe zege: 5-0.

Door treffers van Tonny Vilhena en Eljero Elia (2x) was het lastige uitduel met FC Groningen al voor rust beslist. Na rust voltooide Elia zijn hattrick, vlak voordat hij met een ontwrichte vinger van het veld moest.

De Deense spits Nicolai Jørgensen luisterde zijn debuut in de eredivisie tien minuten voor tijd op met zijn eerste doelpunt: 0-5.

  • ANP
    Eljero Elia met gespalkte vinger en de wedstrijdbal die hij na zijn hattrick mee naar huis mocht nemen
  • Pro Shots
    Tonny Vilhena heeft Feyenoord op voorsprong gezet

Man van de wedstrijd was zonder enige twijfel Eljero Elia. Zijn treffers (een fraaie volley, een bekeken krul in de verre hoek en een snoeiharde knal in het dak van het doel) waren de moeite van het terugkijken zeker waard, zijn reactie op de goals door met een scheenbeschermer in zijn mond te juichen was bijzonder, maar vooral zijn omgang met de blessure aan zijn vinger zal nog lang herinnerd worden.

Kort nadat Elia zijn derde doelpunt had laten aantekenen, werd hij onder luid protest ("Nee man, ik wil er niet uit") door de dokter meegenomen naar de catacomben om de ontwrichte vinger recht te zetten. Elia was echter geenszins van plan zich te laten wisselen.

Elia's vinger staat scheef, maar hij wil niet van het veld

Seconden later sprintte hij het veld weer in en maakte nog bijna zijn vierde van de middag, voordat hij zich tot hilariteit - en bewondering - van zijn ploeggenoten alsnog liet vervangen.

Rampdebuut Faber

FC Groningen, met de debuterende trainer Ernest Faber op de bank, stelde daar bitter weinig tegenover. In de eerste minuten na rust hadden Jesper Drost (voorlangs) en Albert Rusnák (over) de spanning kunnen terugbrengen.

Daarna mochten de Groningers van geluk spreken dat Feyenoord te slordig was om voor een nog grotere afgang te zorgen. Een flink aantal teleurgestelde Groningse supporters zagen dan ook niet hoe Steven Berghuis een kwartier voor tijd zijn eredivisiedebuut voor Feyenoord maakte.

Grootste uitzege sinds 2005

Desondanks is de 0-5 in Groningen de grootste uitoverwinning voor de Rotterdammers sinds 2005. Op 4 februari 2005 won Feyenoord in Doetinchem met 2-7 van De Graafschap.

In het seizoen 1992/93 verloor Feyenoord de strijd om de Johan Cruijff Schaal met 1-0 van PSV en won vervolgens zijn eerste competitiewedstrijd met 5-0 in Enschede van FC Twente. Dat seizoen werd Feyenoord onder trainer Willem van Hanegem kampioen van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl