NOS Nieuws

Meer bolletjesslikkers gepakt op route Curaçao - Düsseldorf

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

In de eerste helft van dit jaar zijn er evenveel bolletjesslikkers opgepakt op Curaçao als in heel 2015. Door nauwe samenwerking met de Duitse douane zijn de controles op luchthaven Hato toegenomen en verbeterd. De samenwerking komt voort uit de rechtstreekse vluchten die Air Berlin uitvoert tussen Curaçao en Düsseldorf.

Op Curaçao leiden de strengere controles tot meer arrestaties. Bijna dagelijks worden er bolletjesslikkers onderschept. Volgens Norman Serphos van het Openbaar Ministerie werden er in 2015 90 drugskoeriers onderschept. "En in de eerste zes maanden van dit jaar alleen al 90."

De bodyscan op de luchthaven was twee jaar buiten gebruik, maar doet het sinds vorig jaar met Nederlandse steun weer. Het controleteam op Hato heeft zes nieuwe drugshonden erbij.

een toestel van Air Berlin arriveert in Düsseldorf

Ook op luchthaven Düsseldorf zijn de controles verscherpt. Zo'n 300 Nederlandse bolletjesslikkers zitten vast in Duitse cellen.

Op Schiphol neemt het aantal gepakte bolletjesslikkers juist af. Justitie vindt het te vroeg om die afname toe te schrijven aan scherpere controles op Curaçao en in Düsseldorf.

Bolletjesslikkers Curaçao

Sinds 2011 vliegt Air Berlin rechtstreeks vanaf Curaçao naar Düsseldorf. Voor smokkelaars destijds een nieuwe mogelijkheid vanuit het Caribisch gebied. "Vanaf 2012 pakten we steeds meer bolletjesslikkers en mensen die drugs in lichaamsholten verstopten", zegt Ruth Haliti van de Duitse douane.

In de jaren die volgden, groeide de samenwerking met collega´s op Curaçao. Werkbezoeken over en weer van politie, douane en het Openbaar Ministerie leidden er onder meer toe dat op Curaçao de touwtjes strak werden aangetrokken. "Er worden daar nu röntgenfoto's gemaakt van verdachte personen. Als daar bolletjes op staan, kan de persoon worden gedwongen die uit z'n lichaam te werken", schetst Haliti de vooruitgang in opsporing bij de douane op Curaçao.

  • Dick Drayer / NOS
    Luchthaven Hato op Curaçao
  • Dick Drayer / NOS
    Luchthaven Hato op Curaçao

"De drugsdoorvoer uit Curaçao is flink afgenomen", zegt Haliti. Voor de smokkelaars die er daar toch doorkomen, wachten er drugshonden in Düsseldorf bij iedere vlucht uit Curaçao. Duitsland straft drugssmokkelaars strenger dan Nederland. Drie tot vier jaar cel, en de straf moet helemaal worden uitgezeten.

Als je slaapt, zit je niet vast

ex-gedetineerde Marco van den Blink

Eén van de vangsten van de Duitse douane is Marco van den Blink. Van 2011 tot en met 2013 zat hij in Duitsland vast. Van den Blink mocht het laatste deel van zijn straf in Lelystad uitzitten. Hij werd benaderd "voor een gratis vakantie" en reisde naar Suriname, Curaçao en Jamaica en werd uiteindelijk op de luchthaven van Düsseldorf gepakt.

Volgens Van den Blink is het zeer moeilijk om de organisatie achter de smokkel aan te pakken. "Niemand gebruikt z'n eigen naam. En iedere smokkelaar weet: je moet nooit over je opdrachtgever praten. Want dan schieten ze je dood."

Maar Ruth Haliti van de Duitse douane benadrukt dat niet alleen de koeriers worden aangepakt. "Er zijn enkele Europese arrestatiebevelen uitgevaardigd voor opdrachtgevers. En één is vorige maand op Curaçao gepakt. Die zit nu hier in Duitsland vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl