NOS

How dare you! Bring your nation down. How very very dare you. You irresponsible clown! Met deze songteksten richt Fay Lovsky zich tot de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Ze zong haar protestlied The Candidate afgelopen week voor het eerst op Festival de Parade in Utrecht.

In haar Amsterdamse studio verzucht ze: "Ik ben ook geen fan van Hillary Clinton, maar anders dan Trump hoor ik haar nog menselijke dingen zeggen."

Geen activiste

Fay Lovsky (echte naam Fay Luyendijk, 1955 geboren in Leiden) staat bekend als muzikaal multitalent. Haar maatschappelijke betrokkenheid kreeg ze als schoolmeisje in de jaren zestig. Toch voelt ze zichzelf niet een echte activiste. Relativerend zegt ze: "Het is heel zijdelings, ik ben geen prediker. Het is net als met jeugdheld Kuifje: die leest iets in de krant en dan volgt er een heel avontuur op."

"Zo is het ook met Trump. Het is niet te vermijden. Eerlijk gezegd had ik het gevoel dat Bruce Springsteen of Lady Gaga met een vlammend lied tegen hem zouden komen, maar tot dusver is er niks. Mijn liedje is een cri de coeur (red.: hartenkreet).”

The Candidate

Internationaal hebben tal van rockartiesten zich wel fel uitgesproken tegen Trump, onder wie sterren als Cher, Adele, Shakira, Neil Young en Michael Stipe van REM. Ze noemen hem afwisselend stupide, of racistisch.

Fay Lovsky signaleert dat Trump op zijn beurt wel Queen-hit We are the Champions gebruikt tijdens zijn campagne. "Freddie Mercury kan zich niet meer verweren. Zo'n lied laten horen in de context van Trump is verschrikkelijk. Het is eng hoe er misbruik gemaakt wordt van die muziek. Muziek is niet politiek. Er bestaan geen linkse noten en ook geen rechtse noten. Wagner is niet per se fascistisch. Muziek is muziek."

Lovsky realiseert zich dat haar schepping geen indruk zal maken op de bezongene. “Dat interesseert me geen reet", zegt ze fel. "Ik mag als Nederlandse ook niet stemmen in de VS. Ik heb er wel mijn gevoelens over: ontgoocheling over het verlies van respect in het grote democratische voorbeeld Amerika."

Het gebrek aan respect is volgens de muzikant verontrustend. "Het is ook precies wat ik voel bij Geert Wilders – dat gebrek aan politiek fatsoen."

De populariteit van de Republikeinse presidentskandidaat kan ze wel verklaren. "Hij raakt een snaar bij zijn aanhang, natuurlijk. De mensen voelen zich verwijderd van de macht. Maar Trump is een leugenaar. Hij is een zakenman en kan mensen hun werk afpakken als het nodig is om te bezuinigen in een van zijn bedrijven.”

'Beschuldigingen zijn waar'

Ze weet dat ze kan rekenen op de hoon van de Trump- en Wilders-aanhangers. Daar haalt ze haar schouders voor op. "Nou, de groeten. Nu wordt het tijd dat ze met hun eigen middelen terug worden gejaagd. In mijn lied staan beschuldigende teksten, maar ze zijn wel waar."

"Trump is niet parlementair met zijn geschreeuw", vervolgt ze. "Parlement komt van parler, spreken. Het parlement is geen scheldement. De natuurlijke basis van democratie is het recht om deel uit te maken van de macht, maar dat veronderstelt wel dat je respect hebt voor de macht en dat je je overeenkomstig uit.”

Hillary Clinton versus Donald Trump EPA/AFP/beeldbewerking NOS

Geen Clinton-fan

Hoewel ze een afkeer heeft van Trump is Lovsky ook geen aanhanger van Hillary Clinton. "Absoluut niet. Clinton en Trump zijn allebei de vleesgeworden belangenbehartigers van grote Amerikaanse bedrijven. Die zijn verantwoordelijk voor vervuiling, dood en verderf. Ze hebben geen gezicht om direct aan te spreken op verantwoordelijkheid."

Deze bedrijven zijn volgens de artiest mondiaal actief, dus Europeanen hebben ook belang bij de Amerikaanse verkiezingen. "Dat geeft mij reden om mijn smoel open te trekken en Trump aan te spreken op zijn gebrek aan manieren."

STER reclame