Titelverdediger Epke Zonderland (rek) heeft na zijn optreden in de mannenkwalificatie zicht op een olympische finaleplaats. De jury beloonde de olympisch kampioen met een score van 15,366 punten. Daarmee gaat hij na de eerste van drie kwalificatiegroepen aan de leiding. 

Van Gelder, die op zijn 33ste zijn olympisch debuut maakte, zag zijn oefening aan de ringen na een hupje aan het slot met 15,333 punten beloond. Voor hem wordt het heel spannend of het voldoende is voor een finaleplaats. Allrounder Bart Deurloo maakt een goede kans op de meerkampfinale. Hij bezet na de eerste kwalificatiegroep de zesde plaats.

Nog even wachten

Aan de olympische landenwedstrijd doen twaalf landen mee. Die zijn over drie divisies verdeeld, waardoor pas rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag duidelijk wordt welke landen de eindstrijd hebben gehaald en welke individuen zich hebben geplaatst voor de meerkamp- en toestelfinales.

Zonderland oogde na zijn oefening redelijk tevreden, al liet hij geen twee combinaties van vluchtelementen zien. Hij zag later wel één van zijn voornaamste concurrenten wegvallen. De Japanner Kohei Uchimura viel van de rekstok en is met zijn score van 14,300 uitgeschakeld voor een finaleplaats. Uchimura is de regerend wereldkampioen op rek. De beste acht van de deelnemers plaatsen zich voor de finale op rek.

Nahup Van Gelder

Van Gelder werkte een goede ringenoefening af, maar maakte een kleine pasje bij de landing. Dat kostte de 'Lord of the Rings' aftrek. Met nog twee kwalificatiegroepen te gaan bezet hij de vierde plaats op ringen. Voor hem staan de Griekse wereldkampioen Eleftherios Petrounias (15,833), olympisch kampioen Arhur Zanetti (15,533) en de Belg Dennis Goossens (15,366).

Goed vooruitzicht Deurloo

Bart Deurloo heeft uitzicht op de meerkampfinale. De beste Nederlandse allrounder, vorig jaar veertiende op de WK, staat zesde met nog twee groepen te gaan. Hij heeft twee Japanners, twee Brazilianen en een Colombiaan voor zich staan. De top-24 plaatst zich voor de finale. Ook op rek heeft hij nog een kansje op de eindstrijd. Zijn score van 15,100 betekent voorlopig de vierde plaats.

Nederland eindigde in de eerste kwalificatiegroep als derde van de vier landen. Japan nam de leiding met 269,294, voor het enthousiast aangevuurde thuisland Brazilië (268,078). Nederland verzamelde 257,686 punten. 

STER reclame