De botenparade vaart door de grachten van de binnenstad (2015) ANP

Transgenders en andere seksuele minderheden moeten in Nederland beter worden beschermd en hun rechten moeten wettelijk beter worden vastgelegd. Dat is de strekking van een initiatiefwet van D66, PvdA en GroenLinks. Het is een aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). 

De Kamerleden Bergkamp (D66), Yücel (PvdA) en Van Tongeren (GL) willen dat er een verbod komt op discriminatie van transgenders en van mensen die een intersekse conditie hebben, oftewel lichamelijke kenmerken van beide geslachten. "Iedereen moet zichtbaar zichzelf kunnen zijn, met wettelijke bescherming”, zeggen ze. 

De Kamerleden wijzen op de 50.000 transgenders in ons land. "Zij kampen in het dagelijks leven vaak met onbegrip, stigma’s en discriminatie. Uit recente cijfers blijkt dat bijna de helft van hen het afgelopen jaar last heeft gehad van geweld. Mensen ervaren onnodige spanningen, uitsluiting en barrières door het gevoel te hebben te moeten voldoen aan de strikte norm van man of vrouw."

Het COC en Transgender Netwerk Nederland zijn gelukkig met het voorstel voor een verbod op genderdiscriminatie.  De twee belangenorganisaties pleiten al langere tijd voor zo'n maatregel.  

Jongens met borsten

De voorgestelde aanpassingen zijn ook bedoeld om de 85.000 mensen met een intersekse conditie beter te beschermen. Het gaat bijvoorbeeld om meisjes of vrouwen zonder baarmoeder of eierstokken, of jongens die in de puberteit borstgroei krijgen. Iedere week worden er kinderen met een intersekse conditie geboren. Een deel daarvan wordt direct na de geboorte via een operatie 'genormaliseerd'.

D66, PvdA en GL daarover: “In Nederland hebben mensen die niet in het ‘standaardplaatje’ van man of vrouw passen het nog altijd moeilijk. Onze regels en wetten houden niet van nuances of tussenvormen. Het is hard nodig daar verandering in te brengen, maatschappelijk te verankeren dat er meer is dan man of vrouw.”

De voorstellen zijn voor veel mensen misschien een ver-van-mijn-bedshow, erkennen de Kamerleden. "Maar aanpassingen zijn voor de duizenden transgenders en mensen met een intersekse conditie van groot belang. Het is uiteraard eenvoudiger om in termen van man of vrouw, homo of hetero te denken, maar de realiteit is complexer. Bij wettelijke aanpassingen weten ook werkgevers, uitgaansgelegenheden, sportclubs en bedrijven dat ze niet gediscrimineerd mogen worden."

STER reclame